Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZiN introduceert interactieve hulp voor indicatorontwikkelaars

Zorginstituut Nederland lanceert een indicatortool. Met dit interactieve hulpmiddel worden partijen ondersteund bij de (door)ontwikkeling van hun kwaliteitsinformatie.
Foto: Zorginstituut Nederland

Om de kwaliteit van de geleverde zorg te kunnen meten en te vergelijken, is het gebruik van dezelfde structuur-, proces- en uitkomstindicatoren van belang. Om dat te bevorderen, heeft het Zorginstituut een hulpmiddel ontwikkeld, dat medio december is gelanceerd. “De indicatortool is bedoeld om partijen stapsgewijs te ondersteunen bij het (door)ontwikkelen van indicatoren. Hiermee reiken we hun een werkwijze aan die op wetenschappelijke basis is vastgesteld en die voldoet aan alle (inter)nationale normen”, vertelt Laura Koopman, adviseur bij ZiN en nauw verbonden bij de ontwikkeling van de tool.

Interactieve pdf

De tool is niet in geschreven tekst, maar in een interactieve, aanklikbare pdf gegoten. “Achter elke klik zit waardevolle achtergrondinformatie.” Zoals de zes praktijkvoorbeelden waarin betrokkenen vertellen over geleerde lessen bij het ontwikkelen van indicatoren. “Op deze manier kom je snel bij de informatie die je op dat moment nodig hebt.”

In de pdf worden de belangrijkste stappen doorlopen die bij de ontwikkeling van indicatoren(sets) staan weergegeven. Elke stap wordt kort toegelicht en er wordt bij vermeld welke keuzes bij deze stap komen kijken. Hierbij ligt de focus op keuzes die van invloed zijn op de methodologische aspecten van een indicator(set) om tot betrouwbare kwaliteitsinformatie te komen.

Toetsingskader

De indicatortool laat ook zien of de ontwikkelde indicator(set) voldoet aan de criteria die benoemd zijn in het nieuwe Toetsingskader kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten. Dit kader beschrijf de eisen waaraan standaarden, richtlijnen en meetinstrumenten moeten voldoen voor opname in het Register. Bij elke nieuwe stap in de tool staat aangegeven hoe de stap zich verhoudt tot de criteria van het Toetsingskader.

De indicatortool is bedoeld voor zorgaanbieders, beroeps- of brancheorganisaties, wetenschappelijke verenigingen, beleidsmakers en cliëntenorganisaties die aan de slag willen met het (door)ontwikkelen van indicatoren en/of indicatorsets.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.