Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo brengt AbbVie value based healthcare in de praktijk

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. We worden steeds ouder en het aantal mensen met een chronische aandoening neemt sterk toe. Alleen al in Nederland hebben 5,3 miljoen mensen één of meer chronische ziekten. De zorgvraag groeit en daarmee ook de noodzaak van kostenbeheersing. Innovatieve oplossingen zijn nodig; oplossingen die doen waar het om draait: waarde toevoegen voor de patiënt.

Waarde weten en meten

Een behandelgesprek tussen arts en patiënt begint met de vragen ‘Wanneer zijn we tevreden?’ en ‘Wat doet er toe?’ Waarna gezamenlijk wordt besloten welk behandeltraject het beste past bij de persoon. Zo zou het moeten zijn. Meer focus op wat belangrijk is voor de patiënt, minder op het aantal medische handelingen (volume). Om de aandacht hiervoor breed gedragen te krijgen, brengen we mensen bij elkaar, stimuleren we kennisuitwisseling en brengen we nieuwe ideeën in. Dit doen wij voor zorgorganisatie in Nederland en we delen kennis en organiseren uitwisselingsprogramma via ons internationale netwerk.

Behandeldoelen en uitkomsten definiëren, daar blijft het niet bij. Om te bepalen of je goed op weg bent, moet je (tussentijds) meten. Meten hoe de ziekte verloopt en meten hoe de patiënt de zorg ervaart. Op meerdere manieren levert AbbVie een bijdrage aan het meetbaar maken van behandeluitkomsten. Wij leveren ondersteuning om tot patiëntgerichte vragenlijsten (PROM’s) te komen en we zorgen ervoor dat de kennis breed gedeeld wordt.

Ook werken wij samen bij de ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsparameters en -registers. De kwaliteit van zorg wordt hierdoor transparanter en beter te vergelijken. Dit stimuleert ziekenhuizen om de beste zorg te leveren en helpt patiënten om de beste zorg te krijgen. Daarnaast heeft AbbVie wereldwijd ‘evidence teams’ die inzichtelijk maken wat de daadwerkelijke meerwaarde van onze behandelingen is, op gezondheids- en sociaal maatschappelijk vlak. Bijvoorbeeld: wat levert het op als iemand weer aan het werk kan of op een andere manier weer een sociale rol kan pakken.

Van patient journey naar zorgpad

Voor ieder ziektegebied waarin wij werken, brengen wij een patient journey in kaart: het ziekteproces dat iemand van de eerste klacht tot en met de behandeling doormaakt. Inzichten hieruit laten één duidelijke overeenkomst zien: mee kunnen doen aan de maatschappij, dat is wat er toe doet voor mensen met een (chronische) aandoening. Een belangrijk onderdeel hiervan is werkbehoud. Voor veel mensen met een chronische aandoening en hun naasten is dit geen vanzelfsprekendheid. Dit kan en moet dus anders. Als founding partner van Fit for Work Nederland zetten wij ons in voor werkbehoud bij chronisch zieken en hun mantelzorgers.

Ook leren wij van de patient journeys waar in de zorgverlening nog ruimte voor verbetering is. Door specialisten bij elkaar te brengen en inzicht te geven in het complete plaatje, ontstaan vaak heldere inzichten hoe de zorg verbeterd kan worden. AbbVie vervult hierin een faciliterende rol, we delen onze kennis en organiseren expert sessies om kennis te delen en de zorg naar een hoger plan te brengen. Zo helpen wij zorginstellingen om (de principes van) value based healthcare in de praktijk te brengen en de waarde voor de patiënt te vergroten.

Gezamenlijk optrekken

Mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven, daar doen we het voor. Dit realiseren we alleen door gezamenlijk op te trekken. Samen komen we tot betere en duurzaam betaalbare gezondheidszorg zonder aan innovatie in te boeten. Daar zet AbbVie op in. Samen met onze partners in de zorg blijven wij ontwikkelen en innoveren.


Lees ook:
Sabine Koken, AbbVie: ‘Waardegedreven realiseren we alleen als we er samen aan werken’


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.