
Angela van Eijk is casemanager en voorzitter van het waardegedreven zorgteam schedelbasiscentrum van het LUMC. Dit expertisecentrum heeft als hoofdmoot brughoektumoren, maar er worden bijvoorbeeld ook cliënten met facialis parese of met pathologie aan de voorste schedelrand naar doorverwezen. Het team is na de opstartfase zelfstandig verder gegaan met de invulling van waardegedreven zorg.
Maandelijks overleg
Elke maand vindt er een multidisciplinaire vergadering plaats waarin ieder specialisme vertegenwoordigd is, vertelt Van Eijk. “Het kernteam bestaat uit een KNO-arts, neurochirurg, radiotherapeut en een onderzoeker. We stellen vooraf een agenda op met actuele problematiek en acties die we willen bespreken, zoals het organiseren van een lotgenotendag voor patiënten. Verder bespreken we de complicaties van operaties en bestralingen; zit daar een trend in? Ook de input van het patiëntenpanel wordt tijdens het maandelijks overleg besproken.”
In het patiëntenpanel zitten drie categorieën patiënten: patiënten die geopereerd zijn, die bestraald zijn of die in de wait- en scanfase zitten. Van Eijk: “Het panel heeft ook een overleg. Wij stellen de agenda op voor de patiëntenmeeting en sturen de stukken alvast op naar de patiënten zodat ze zich kunnen inlezen en voorbereiden. Zij stellen zelf geen agenda op. Patiënten dragen veel goede punten aan, die wij vervolgens in ons overleg bespreken. Zo zijn we net gestart met een maatschappelijk werkproject. In dit project krijgen patiënten acht sessies met groepscoaching. Patiënten gaven aan dat ze moeite hebben hoe in het dagelijks leven om te gaan met hun brughoektumor of hoe ze dat na behandeling moeten doen. Ze zouden hierin graag ondersteund willen worden. We onderzoeken tot hoever de ondersteuning van de arts moet reiken of dat er misschien andere ondersteuning nodig is. Vanuit de vragenlijsten die onze AI-tool heeft geanalyseerd, was het verzoek van patiënten om duidelijker weer te geven wanneer het secretariaat bereikbaar is. Dit is inmiddels duidelijker weergegeven op de website, folder en visitekaartje.”
PREM-AI
Op vaste momenten wordt de vragenlijst uitgestuurd naar een grotere groep, vertelt Van Eijk. “De ingevulde vragenlijsten moesten we voorheen zelf analyseren. Olaf Neve en Erik Hensen hebben samen met het LUMC CAIRElab een tool ontwikkeld die aan bepaalde steekwoorden waarden hangt. De tool haalt er ook verbeterpunten en successen uit, die in het overleg worden besproken.“
Dat is niet de enige vorm van AI die ze in het schedelbasiscentrum gebruiken. “Er is op dit moment een nieuwe AI-tool in ontwikkeling die tumoren kan meten. Een tumor moet in drie richtingen gemeten worden, een tijdrovende klus met 1800 patiënten. De nieuwe AI-tool meet automatisch de afmetingen van de tumor en stuurt de resultaten voor validatie door naar de afdeling radiologie. Dat scheelt niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat alle waardes op precies dezelfde manier worden gemeten en niet door menselijk toedoen worden beïnvloed.“
Gebruik van PROMs
In het LUMC wordt ook steeds meer gewerkt met PROMs, vertelt Van Eijk: “PROMs helpen de zorgverlener om voor het gesprek in de spreekkamer een globaal beeld te schetsen van de onderwerpen die voor de patiënt van belang zijn. In het schedelbasiscentrum is er geen sprake van vaste zorgpaden met daarin standaard controleafspraken voor patiënten. Daarom hebben we de PROMs nu uitgezet bij nieuwe patiënten. Met hen hebben we altijd een vast contactmoment. We zijn aan het onderzoeken wat we met onze PROMs willen bereiken en hoe we ze zo gaan inzetten dat ze echt van meerwaarde zijn voor de patiënt.”
Op 16 februari van 19:00-20:30 uur kun je je vragen stellen tijden het Linnean Initiatief werkbezoek Patiëntgericht en efficiënt: zorg van waarde aan het LUMC. Aanmelden kan hier.