Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zomerspecial: samen belissen

Er moeten nog veel stappen gezet worden voordat iedere patiënt of cliënt kan meebeslissen over de eigen behandeling. Maar het begin is er. Inspirerende praktijkvoorbeelden, nieuws en interviews verzameld.

‘Patiënt en professional blijven gescheiden werelden’

Borstkanker patiënte Jannie Oskam legt samen beslissen altijd uit als een stenen boog die van twee kanten wordt opgebouwd. Links stapelt de arts stenen, rechts de patiënt.
Lees verder >>>

Specialisten krijgen handvatten voor samen beslissen

Samen beslissen is een proces en geen eenmalige activiteit in de spreekkamer om af te vinken. Dat is de rode draad van het ‘Visiedocument Samen Beslissen’ dat de Federatie Medisch Specialisten deze week heeft uitgebracht.
Lees verder >>>

‘Beslist Samen!’ en ‘3 goede vragen’ maken samen beslissen gemakkelijker

De projecten ‘Beslist Samen!’ en ‘3 goede vragen’ blijken succesvol te zijn. Steeds meer patiënten en zorgverleners zijn er bekend mee. Waar ze daadwerkelijk worden ingezet, zijn ze beiden zeer enthousiast.
Lees verder >>>

De patiënt meenemen in het besluit van de dokter is niet genoeg’

Om de patiënt partner te maken in de besluitvorming is een ware cultuurverandering in de zorg nodig. Dat stelt Eelco de Koning hoogleraar diabetologie aan het LUMC. “Het gaat om beslissen met de patiënt in plaats van over de patiënt.
Lees verder >>>

Samen beslissen: de beweging is op gang

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken samen aan samen beslissen. Wilma Savelberg van Maastricht UMC en René Schunselaar van CZ over betere zorg, de financiële consequenties en hoe daarmee om te gaan.|
Lees verder >>

‘Shared Decision Making werkt in Friesland’

Artsen kijken door Shared Decision Making bewuster naar de zorg die ze inzetten. Ook kijken ze meer naar wat de patiënt belangrijk vindt. Patiënten ervaren het als positief dat ze een stem hebben in hun eigen behandeling. Dit blijkt uit een studie in Friesland.
Lees verder >>>

Sjaak Wijma: ‘Samen beslissen is niet meer te stoppen’

“Samen beslissen is een beweging in de zorg en die beweging is niet meer te stoppen”, zegt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur van Zorginstituut Nederland.
Lees verder >>>

Samen beslissen verbetert zorg in voor- en natraject

Uitkomsten en ervaringen alleen zijn niet voldoende om de kwaliteit van de zorg ook daadwerkelijk te verbeteren. De volgende stap is het toepassen ervan in de praktijk. Twee voorbeelden.
Lees verder >>>

Dirk Ubbink: ‘Samen beslissen is juweeltje’

Samen beslissen is in opmars in de Nederlandse ziekenhuizen. Volgens hoogleraar Dirk Ubbink kan het gaan zorgen voor een grote transformatie in de zorg.
Lees verder >>>

Rapport geeft waardevolle instrumenten voor samen beslissen

Onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum hebben op een rij gezet welke instrumenten en methodieken voor samen beslissen hun waarde hebben bewezen bij kankerpatiënten.
Lees verder >>>

———————————————————————————————

Op Qruxx staan vijf e-leanings over samen beslissen.  De e-learnings zijn in de afgelopen jaren door NFK  ontwikkeld in samenwerking met veel andere betrokkenen uit de praktijk. Naast een inleidende module zijn er modules over samen beslissen bij beperkte gezondheidsvaardigheden en in de palliatieve zorg, de toepassing van uitkomstinformatie bij samen beslissen en ondersteunen bij samen beslissen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.