Door Gérard Klop, Vintura
1. Baken de grenzen af
Baken heel duidelijk af op welke gebieden u gaat samenwerken. Om welk ziektebeeld gaat het? Welk gedeelte van het zorgpad neemt u mee? Neemt u preventie mee? Heeft u als doel om alleen processen te verbeteren of ook om de financieringsvorm aan te passen of zelfs (delen van) organisaties te integreren?
2. Begin met een sterk team
De gezette kaders bepalen welke belanghebbenden betrokken moeten worden bij het opstarten van de integratie. Hierbij spelen zorgverleners en patiënten een belangrijke rol. Zorg dat alle benodigde capaciteiten aanwezig zijn en maak een duidelijke rolverdeling. Voor gedeeld eigenaarschap draagt iedere partij bij in tijd en/of financiën.
3. Leg focus op relaties
Vaak zien mensen integratie van zorg als een inhoudelijk vraagstuk. In de praktijk is het vooral een uitdaging qua samenwerking. Om een succesvolle samenwerking te realiseren, moet de primaire focus liggen op het bouwen
van constructieve relaties. Dit vraagt om vertrouwen en openheid.
4. Maak besluitvorming expliciet
Bepaal in een vroeg stadium wie wanneer op welke manier besluiten neemt. Selecteer voor snelle en gedragen besluitvorming een kleine groep die de belangen goed vertegenwoordigt.
5. Maak duidelijke afspraken
Maak duidelijke afspraken met bestuurders en eventueel zorgverzekeraars. Hoe wordt de verandering gefinancierd? Hoe wordt de verbeterde zorgkwaliteit beloond? Hoe worden gerealiseerde besparingen verdeeld? En hoe wordt de toekomstige werkwijze bekostigd?
6. Formuleer een gezamenlijk doel
Het integreren van zorg kent vele voordelen, maar de weg er naartoe is niet eenvoudig. Zonder doel en overtuiging komt niemand in beweging. Zorg daa rom ook voor een duidelijke case for change: waa rom is de verandering belangrijk en noodzakelijk? Wat zijn de gevolgen als we niets doen?
7. Benoem winnaars
Bij zorgintegratie zullen zorgactiviteiten verdwijnen of verschuiven naar een andere zorgverlener. Hierbij kunnen ‘winnaars’ en ‘verliezers’ ontstaan. Onderzoek daa rom samen wat de gezamenlijke belangen zijn. Als iedereen iets te winnen heeft, kunt u succesvol veranderen.
8. Ga weerstanden niet uit de weg
Veel mensen gaan weerstanden en conflicten het liefst uit de weg. Dit veroorzaakt een negatieve, destructieve onderstroom. Maak weerstanden daa rom zo snel mogelijk bespreekbaar. Stimuleer anderen om deze stap naar transparantie ook te zetten. Dit klinkt eenvoudig, maar vereist leiderschap en moed.
9. Stel een onafhankelijke regisseur aan
Zorg voor een onafhankelijke regisseur waar de verschillende betrokkenen vertrouwen in hebben. Hij bewaakt alle bovenstaande tips, om de integratie tot een succes te maken.
Bron: Skipr magazine