Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg dichtbij met thuisbegeleiding van hartfalenpatiënten in laatste fase

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is samen met verschillende zorgaanbieders een pilot gestart waarbij mensen met hartfalen thuisbegeleiding krijgen in de laatste levensfase. Doordat patiënten in deze periode vaak te maken krijgen met verschillende zorgverleners, blijkt dat er daardoor soms te laat wordt gereageerd op achteruitgang. Een plotselinge ziekenhuisopname is daarbij een mogelijk gevolg.

Mensen verblijven of overlijden hierdoor niet in hun vertrouwde omgeving. Om ervoor te zorgen dat deze mensen wel thuis kunnen blijven, in goed contact met hun zorgverleners, is door het JBZ samen met huisartsen en wijkverpleging een thuismonitoringspilot gestart.

Op tijd handelen door een app

Patiënten geven via een app op de telefoon informatie over hun gezondheid. Uitgangspunt daarbij zijn de zes onderdelen van ‘positieve gezondheid’. Deze variëren van benauwdheid, verdriet en pijn tot angstgevoelens. De waarden worden bekeken door verpleegkundigen van het JBZ. Als het nodig is wordt er vervolgens (telefonisch) contact opgenomen met de patiënt.

Als blijkt dat de waarden over een ingestelde drempelwaarde heen gaan, wordt door de verpleegkundige beoordeeld wie in het regionale zorgnetwerk van de patiënt het beste kan helpen. Zo kan er op tijd actie worden ondernomen door de cardioloog, verpleegkundig specialist, (wijk)verpleegkundige of huisarts.

Thuisbegeleiding

De begeleiding moet het gevoel geven dat de zorg dichtbij is. Ook hoeft de patiënt geen tijd en energie te besteden aan een reis naar het ziekenhuis of de huisarts. En achteruitgang wordt eerder gesignaleerd zodat patiënten beter worden ondersteund.

Wijkverpleegkundige Ilona van der Loos is erg positief over het project. “Een palliatiefverpleegkundige kan veel voor een hartfalenpatiënt betekenen. Thuis gebeuren dingen die soms in het ziekenhuis niet worden voorzien. We voeren in alle rust gesprekken over vroegtijdige zorgplanning.”

In gesprek

Een belangrijk inzicht uit dit monitoringsprogramma is dat niet alles is vast te leggen in cijfers en grafieken. “Zeker bij zorg voor mensen in hun laatste levensfase kunnen meetwaarden niet alleen een reden zijn om in te grijpen, maar juist een waardevol startpunt zijn voor een gesprek.” Door dit gesprek kan de proactieve zorgplanning, waarin patiënten zijn of haar wensen en behoeften delen met zorgverleners, goed vormgegeven worden met regiopartners.

Regionale ambitie

Het thuismonitoringsprogramma is ontwikkeld op basis van een gezamenlijke regionale ambitie. Het gaat er daarbij om dat mensen in de laatste fase van hun leven zo lang mogelijk kunnen doen wat zij het liefste doen; hun gezondheidswelzijn vergroten en deze levensfase zo comfortabel mogelijk maken. Gezondheidswelzijn staat hierbij centraal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.