Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg op maat moet ontwikkeling van Alzheimer halt toeroepen

Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer's disease), waarin meer dan dertig partijen samenwerken om de ziekte van Alzheimer te stoppen. Het project focust onder andere op het ontwikkelen van risicoprofielen op maat en zet in op een gepersonaliseerde aanpak. "Er is nog veel nodig om Nederland klaar te stomen voor een toekomst met behandeling op maat", aldus projectleider Wiesje van der Flier. 

Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin de ziekte van Alzheimer wordt gestopt vóór het start. Dat wil men bereiken door onder andere verbeterde diagnostiek, het ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid. Ook wordt ingezet op behandelingen op maat.

Preventie

De sleutel voor het stoppen van alzheimer ligt volgens Wiesje van der Flier, projectleider van ABOARD en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, in ingrijpen voordat de ziekte zich openbaart. “We moeten mensen bereiken die het risico lopen om de ziekte te krijgen. En die mensen zijn we eigenlijk allemaal”, zegt ze.

Individuele alzheimerrisicoprofielen

Onderzoekers van ABOARD gaan testen ontwikkelen die de eerste hersenveranderingen moeten herkennen en verschillen tussen patiënten zichtbaar maken. Daarmee kunnen individuele alzheimerrisicoprofielen worden ontwikkeld en kan men het persoonlijk verloop van de ziekte voorspellen.

Patiënt betrekken

Een belangrijk aandachtspunt is volgens Van der Flier dat er een gepersonaliseerde aanpak komt. “We moeten de patiënt betrekken bij alle aspecten van zijn of haar ziekte en de behandeling daarvan. Omdat geen mens hetzelfde is.”

Behandeling op maat

Ook zetten zal ABOARD de benodigde stappen zetten naar een toekomst waarin behandeling op maat mogelijk is. “Kennis delen over hoe je je hersengezondheid kunt versterken en mensen met alzheimer kunt ondersteunen is ook een onderdeel van dit project”, aldus Van der Flier. “Er is nog veel nodig om Nederland klaar te stomen voor een toekomst met behandeling op maat.”

Nationale Dementiestrategie

ABOARD is het eerste onderzoeksproject dat van start gaat als onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft invulling aan een belangrijk deel van Missie IV: In 2030 is de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25 procent toegenomen.

Het project geeft tevens invulling aan de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 van Health~Holland, waarbij publieke en private partners in Missie IV werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.