Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin de ziekte van Alzheimer wordt gestopt vóór het start. Dat wil men bereiken door onder andere verbeterde diagnostiek, het ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid. Ook wordt ingezet op behandelingen op maat.
Preventie
De sleutel voor het stoppen van alzheimer ligt volgens Wiesje van der Flier, projectleider van ABOARD en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, in ingrijpen voordat de ziekte zich openbaart. “We moeten mensen bereiken die het risico lopen om de ziekte te krijgen. En die mensen zijn we eigenlijk allemaal”, zegt ze.
Individuele alzheimerrisicoprofielen
Onderzoekers van ABOARD gaan testen ontwikkelen die de eerste hersenveranderingen moeten herkennen en verschillen tussen patiënten zichtbaar maken. Daarmee kunnen individuele alzheimerrisicoprofielen worden ontwikkeld en kan men het persoonlijk verloop van de ziekte voorspellen.
Patiënt betrekken
Een belangrijk aandachtspunt is volgens Van der Flier dat er een gepersonaliseerde aanpak komt. “We moeten de patiënt betrekken bij alle aspecten van zijn of haar ziekte en de behandeling daarvan. Omdat geen mens hetzelfde is.”
Behandeling op maat
Ook zetten zal ABOARD de benodigde stappen zetten naar een toekomst waarin behandeling op maat mogelijk is. “Kennis delen over hoe je je hersengezondheid kunt versterken en mensen met alzheimer kunt ondersteunen is ook een onderdeel van dit project”, aldus Van der Flier. “Er is nog veel nodig om Nederland klaar te stomen voor een toekomst met behandeling op maat.”
Nationale Dementiestrategie
ABOARD is het eerste onderzoeksproject dat van start gaat als onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft invulling aan een belangrijk deel van Missie IV: In 2030 is de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25 procent toegenomen.
Het project geeft tevens invulling aan de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 van Health~Holland, waarbij publieke en private partners in Missie IV werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.