Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg thuis bij ongeneeslijke kanker vaak naar wens

Patiënten met ongeneeslijke kanker ontvangen thuis veelal de zorg waar zij behoefte aan hebben. Wel zouden huisartsen en wijkverpleegkundigen meer aandacht kunnen besteden aan vermoeidheid en het te verwachten ziektebeloop. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder patiënten, huisartsen en wijkverpleegkundigen.

Onderzoek van het Nivel laat zien dat bij symptomen als benauwdheid, angst of somberheid, ongeveer twee derde van de patiënten met ongeneeslijke kanker hiervoor begeleiding krijgt van de huisarts of wijkverpleegkundige. Wanneer patiënten pijn ervaren, ligt dit percentage aanzienlijk hoger (87 procent).

En patiënten die vermoeidheid ervaren, krijgen in minder dan de helft van de gevallen begeleiding. Volgens Gé Donker, huisarts-epidemioloog en senior onderzoeker bij het Nivel, is hier wel een verklaring voor: “Vermoeidheid is lastig te behandelen. Huisartsen en verpleegkundigen zouden echter wel met patiënten kunnen bespreken hoe zij met deze klacht kunnen omgaan.”

Vragenlijsten

Het Nivel-onderzoek is uitgevoerd onder 72 patiënten met ongeneeslijke kanker, 87 huisartsen en 26 thuiszorgverpleegkundigen. Zij vulden vragenlijsten in, gebaseerd op de cq-index-palliatieve-zorg”>CQ-index Palliatieve Zorg, waarin zij aangaven welke aspecten van zorg zij belangrijk vonden. Patiënten gaven ook aan of zij bepaalde aspecten van zorg wel of niet ontvangen hadden. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Stichting Stoffels-Hornstra. Resultaten zijn recent gepubliceerd in BMC Palliative Care.

Ziekteverloop

Een kwart van de deelnemende patiënten geeft aan dat ze weinig of geen informatie over het te verwachten ziektebeloop krijgen, terwijl ze dit wel belangrijk vinden. Huisartsen zouden mogelijke scenario’s van met zorg- en eventuele behandelopties kunnen bespreken en kunnen vragen naar onafgemaakte zaken, behoeften en problemen. Op deze manier zijn patiënten beter voorbereid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.