Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg voor mensen met hersenletsel moet beter’

Er is voldoende goede zorg beschikbaar in Nederland voor mensen met verworven hersenletsel, maar de zorg bereikt niet altijd de juiste patiënt op het juiste moment. Dat speelt vooral bij mensen bij wie de gevolgen op het vlak van cognitief, emotioneel en sociaal functioneren liggen. Dat zegt professor Caroline van Heugten, een van de oprichters van het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg (EHL).

Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg wil concreet iets doen aan de huidige versnippering in de zorg na hersenletsel. Het centrum evalueert daarom samen met alle zorgaanbieders in de provincie de bestaande zorg en ontwikkelt innovatieve zorgvoorzieningen en zorgproducten.

Nieuwe polikliniek

Afgelopen jaar zijn er al diverse projecten van de grond gekomen zoals de oprichting van een Polikliniek Hersenletsel in het MUMC+, waar patiënten en familie psychosociale zorg krijgen voor de  minder zichtbare gevolgen van hersenletsel. “De eerste vijftig patiënten zijn hier inmiddels gezien,’’ vertelt Van Heugten.

“Het betreft vooral patiënten met een beroerte of een hersenletsel door een val of ongeval, waarbij niet direct fysieke of motorische problemen op de voorgrond staan. Er worden patiënten verwezen door afdelingen binnen het ziekenhuis, zoals neurologie en revalidatie, maar ook via de huisarts en de CVA-nazorgpoli. Het is onze doelstelling om straks in elk Limburgs ziekenhuis zo’n poli te hebben.’’

Passende informatie

Een ander initiatief betreft een voorziening in elke regio rond de Limburgse ziekenhuizen waar zorgvragen van patiënten met hersenletsel worden gesignaleerd, passende informatie wordt gegeven en gerichte doorverwijzing naar vervolgzorg kan plaatsvinden op basis van een duidelijk overzicht van beschikbare goede zorg in die regio. “Dat betekent dat de verwijsstromen in elke regio duidelijk gedefinieerd zijn, zodat er zo min mogelijk patiënten tussen wal en schip vallen.’’ Ook ontwikkelde EHL een tool voor huisartsen waarmee zij blijvende gevolgen van hersenletsel sneller en gemakkelijker kunnen herkennen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.