Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut: ‘Beperk de last van indicatoren’

Kwaliteitsfunctionarissen, medisch specialisten en verpleegkundigen zien het nut van kwaliteitsindicatoren, maar ze ervaren ze ook als een belasting. Het is daarom van belang te investeren in ICT en EPD’s om de lasten terug te brengen.

Dit blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland in samenwerking met Bureauoverleg Transparantie MSZ. In 2018 hebben deze organisaties een herhaalbare meetmethode voor de medisch specialistische zorg (MSZ) ontwikkeld. Deze brengt de lasten en opbrengsten in kaart die professionals ervaren bij het meten en vastleggen van kwaliteitsindicatoren. De informatie wordt gebruikt bij het verminderen van de ervaren regeldruk en het verbeteren van de kwaliteit van de indicatoren.

Eerste herhaling

De partners in het Bureauoverleg Transparantie MSZ zijn eigenaar van deze monitor en hebben KPMG Health gevraagd om de eerste herhaling uit te voeren over verslagjaar 2018. De respondenten zijn medisch specialisten, kwaliteitsmedewerkers en verpleegkundigen.

Registeren en controleren

De professionals ervaren vooral de last van indicatoren als de balans ontbreekt tussen de ervaren inspanning en de ervaren opbrengsten. De inspanning zit vooral in het gegevens registreren en controleren. Er is nog veel handwerk nodig omdat informatie niet automatisch uit het systeem komt en de koppeling tussen systemen ontbreekt.

Minder hoofdindicatoren

Het is daarom van belang te investeren in ICT en EPD’s om de lasten terug te brengen. Daarnaast is de druk te verlagen door te streven naar maximaal tien hoofdindicatoren per set.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.