Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut onderzoekt zorg bij reumatoïde artritis

De zorg voor mensen met reumatoïde artritis kan mogelijk nog beter. Dit blijkt uit het Zinnige Zorg-rapport ‘Systematische analyse Ziekten van botspierstelsel en bindweefsel’ van Zorginstituut Nederland.

Bij RA geldt dat hoe eerder de behandeling start, hoe gunstiger het verloop van de ziekte kan zijn. Er zijn volgens Zorginstituut Nederland aanwijzingen gevonden dat de herkenning van RA in de eerste lijn en de doorverwijzing naar de tweede lijn mogelijk beter kunnen.

Keuzes

Ook de behandeling van RA lijkt verbetermogelijkheden te bieden. Patiënten kunnen meer betrokken worden bij hun behandeling en de keuzes die daarin kunnen worden gemaakt. Verder zijn er vermoedens dat de implementatie van cardiovasculair risicomanagement (CVRM) te verbeteren is. CVRM is van belang omdat het de door RA toegenomen kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Dure geneesmiddelen

Hiernaast zijn er aanwijzingen dat de inzet van dure geneesmiddelen mogelijk te verminderen is. Het optimaliseren van de dosering kan voor patiënten tot minder bijwerkingen leiden. Ook kan dat een kostenbesparing opleveren. De verbeterafspraken over de zorg bij RA maken deel uit van het programma Zinnige Zorg.

Naar het rapport

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.