Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgladder bouwt aan landelijk platform voor delen uitkomstinformatie

Zorgladder wil hét landelijke platform voor uitkomstinformatie worden waarop alle Nederlands zorgaanbieders hun data kunnen delen. Het was even stil, maar nu wordt er weer volop gebouwd.

Eind 2015 ging Zorgladder van start als subsidieproject van het ministerie van VWS. Het dataplatform was een initiatief van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Het wilde van alle ziekenhuizen, UMC’s en klinieken uitkomstdata verzamelen. Maar het bleek lastig om onder de vlag van ZKN ziekenhuizen en UMC’s aan te laten sluiten.

Zelfstandige stichting

Begin 2019 was de subsidie op. Bestuurder Amely Hartgring: “Toen konden we even niet verder. Maar gelukkig konden we in 2020 doorgaan als zelfstandige stichting. We zijn nu onderdeel van het programma Uitkomstgerichte Zorg vanuit VWS. Dat programma valt uiteen in vier lijnen en een veranderaanpak. De vierde lijn gaat over ICT. Zorgladder valt met haar subsidie binnen deze ICT-lijn. Dit omdat wij dat landelijke en onafhankelijke dataplatform kunnen bieden waarop iedereen zijn uitkomstdata kan delen.”

Financiële onafhankelijkheid

Er zijn wel wat dingen veranderd sinds Zorgladder een zelfstandige stichting is. “Vanaf het begin willen we werken aan onze financiële onafhankelijkheid. Zorgaanbieders die willen deelnemen krijgen ‘in ruil’ voor het delen van hun data een toegankelijk dashboard voor samen beslissen in de spreekkamer en voor leren en verbeteren op bestuurlijk niveau. Inbouwen in het eigen EPD kan en als zorgaanbieders maatwerk willen, brengen we daar kosten voor in rekening. We willen er over een paar jaar ook nog zijn en niet afhankelijk blijven van subsidie.”

Koplopers

Een ander verschil is dat Zorgladder zich nu richt op aanbieders die al uitkomstdata hebben. “Dat was bij de eerste fase nog niet het geval. Toen hebben we nog op aangedrongen dat zorgaanbieders moesten gaan meten. Inmiddels zijn we zo ver dat we ons richten op de koplopers die al veel data hebben en meer met deze data willen doen maar niet helemaal weten hoe. Er zijn regionaal al veel goede initiatieven. Het programma Uitkomstgerichte Zorg wil deze initiatieven bundelen en waar mogelijk landelijk opschalen.”

Vijf aandoeningen

Zorgladder is druk aan het bouwen aan haar platform voor momenteel vijf aandoeningen. Dat zijn onder andere Reuma, Proctologie en Eczeem. Daar moeten er nog minimaal tien bij komen. Hartgring: “We richten ons met name op de planbare en chronische zorg en bijvoorbeeld niet op oncologische aandoeningen. DICA verzamelt al veel uitkomstdata voor de verschillende vormen van kanker. Het heeft geen zin om in elkaars vaarwater te gaan zitten.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.