Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgladder gratis beschikbaar voor alle ziekenhuizen

Wilt u ook een goed gesprek kunnen voeren met uw patiënt over de best passende zorg? Sluit u dan aan bij Zorgladder. Dat kan dit jaar nog gratis.

Zorgladder is een onafhankelijk platform voor uitkomstmetingen van planbare medisch specialistische zorg in Nederland. Alle aanbieders van dergelijke zorg die PROMs-uitkomsten meten met gevalideerde vragenlijsten kunnen deze data aanleveren aan Zorgladder. Met behulp van aanvullende gegevens geeft Zorgladder er betekenis aan.

Zo kunt u zien hoe uw patiënten herstellen na een ingreep en welke verschillen daarbij zijn tussen bijvoorbeeld groepen patiënten of het type ingreep. Deze informatie is toegankelijk via het Zorgladder-portaal. Dit is een strikt beveiligde omgeving, die toegang geeft tot uw eigen gegevens. Om uw data in context te plaatsen, gebruiken we anonieme data van vergelijkbare zorgaanbieders.

De  kwaliteitsinformatie die Zorgladder levert,  is intern te gebruiken voor kwaliteitsverbetering en samen beslissen. Tevens kunt u ervoor kiezen om de informatie extern te gebruiken voor bijvoorbeeld communicatiedoeleinden op uw website of bij inkoopgesprekken met zorgverzekeraars. Verder voorziet Zorgladder in de mogelijkheden om te koppelen met andere (verplichte) registraties.

Subsidieproject VWS

 Eind 2015 is Zorgladder van start gegaan als subsidieproject van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Binnen de subsidieperiode, die tot eind 2018 loopt, is het platform gebouwd, zijn randvoorwaarden ontwikkeld en is gestart met de data verzameling. Terwijl het portaal nog in ontwikkeling is en steeds meer functies en features krijgt, kunnen de eerste deelnemers van Zorgladder hun resultaten al inzien.

Het unieke van Zorgladder is dat u geen nieuwe systemen hoeft aan te schaffen: alle meetbureaus en EPD’s  die over de juiste NEN en ISO certificeringen beschikken kunnen data aanleveren aan Zorgladder. Verder werkt Zorgladder in lijn met de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Meerdere aandoeningen beschikbaar

Op dit moment is de dataverzameling voor drie aandoeningen gestart: oogheelkunde (cataract) en dermatologie/flebologie (varices en constitutioneel eczeem). Binnenkort wordt gestart met uitkomstmetingen bij (on)geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie (orthopedie), refractiechirurgie (oogheelkunde), carpaal tunnel syndroom (hand-pols chirurgie) en diverse proctologische aandoeningen. Zorgladder heeft de ambitie om dit aanbod snel uit te breiden naar andere specialismen en aandoeningen.

Alle zorgaanbieders

Zorgladder is een initiatief vanuit ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland). Echter, het platform is beschikbaar voor álle zorgaanbieders in Nederland; ziekenhuizen, UMC’s en klinieken. Na de subsidieperiode zal het dataplatform zelfstandig verdergaan.

Om de onafhankelijkheid van Zorgladder te waarborgen, zijn onderzoekers en (medisch) experts van verschillende zorgaanbieders en universiteiten betrokken bij de ontwikkeling van het platform. Zij maken deel uit van specifieke expertraden en de klankbordgroep.

—————————-

De aangeleverde data is en blijft van de aanleverende zorgaanbieder. Via gescheiden systemen neemt Zorgladder enkel gepseudonimiseerde en geanonimiseerde gegevens op in de database. De data wordt gecodeerd opgeslagen en verwerkt volgens de hoogste beveiligingsstandaarden (NEN7510 en ISO27010). De zorgaanbieder is ‘verantwoordelijke’ in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voor de niet-anonieme (PROM)-data. Voor de geanonimiseerde en geaggregeerde data is dit Zorgladder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.