Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpad voor ouderen met COPD blijkt effectief

Het COPD zorgpad voor oudere patiënten van Zorgroep Solis verbetert de kwaliteit van leven van patiënten en voorkomt frequente longaanvallen.

Dit blijkt uit promotie-onderzoek van Leonoor van Dam van Isselt, specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Solis en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat patiënten met COPD naast hun klachten van de longen, zoals kortademigheid en hoesten, vaak ook last hebben van pijn. Hiervoor is nog onvoldoende aandacht en behandeling. Aangezien pijn een negatief effect op de kwaliteit van leven en het functioneren kan hebben, is deze uitkomst van belang.

Kwaliteit van leven

In 2009 ontwikkelde Zorggroep Solis in samenwerking met de longafdeling van het Deventer Ziekenhuis  een speciaal revalidatieprogramma voor opgenomen oudere patiënten met COPD. Doel van dit programma is het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze patiënten. Daarnaast het voorkomen van complicaties, zoals frequente longaanvallen en heropnames. Het programma wordt sindsdien aangeboden op de revalidatieafdeling van PW Janssen.

Leonoor van Dam van Isselt: “De geriatrische revalidatiezorg heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Onderzoek naar de effectiviteit van onze behandelprogramma’s ontbreekt vaak nog, zo ook in dit geval. Bovendien is onderzoek van belang om dit zorgpad verder te kunnen ontwikkelen en verbeteren, zodat we patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen en bijstaan.”

Goede basis

De positieve resultaten van dit onderzoek bieden een goede basis voor het verder ontwikkelen van het COPD zorgpad. Bovendien kan het ontwikkelde zorgpad dienen als voorbeeld voor andere aanbieders van geriatrische revalidatiezorg.

“Uiteindelijk zou in iedere regio in Nederland een COPD zorgpad beschikbaar moeten zijn, zodat patiënten met COPD die daarvoor in aanmerking komen, deze behandeling ook kunnen krijgen”, aldus Van Dam Van Isselt.

——————————-

Lees ook
Ketensamenwerking verbetert longzorg in Nijkerk

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.