Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector blij met vertaling indicatoren IGJ naar verbeterdoelen

Zorgprofessionals in ziekenhuizen en particuliere klinieken zijn enthousiast over de vertaling van indicatoren naar verbeterdoelen. Zo krijgen zorgprofessionals meer ruimte om te laten zien hoe zij goede zorg invullen. Hierbij is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en zodoende te leren en te verbeteren.

Dat blijkt uit het digitale magazine ‘Het resultaat telt’ (HRT) 2020, dat de IGJ heeft gepubliceerd. De focus van HRT ligt dit jaar op twee verbeterdoelen: ‘Voorkomen onnodig lang nuchter zijn van kinderen in de preoperatieve fase’ en ‘Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten’.

Kwetsbare patiënten

Bij particuliere klinieken gaat het over het verbeterdoel ‘Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten’. In een verbeterdoel staat een risicovol thema centraal. IGJ vraagt ziekenhuizen en zbc’s om te tonen hoe zij hiermee omgaan. Bij een verbeterdoel beschrijven zij hun plan-do-check-act (PDCA)-cyclus. Door hun reflectie op het verbeterdoel laten ziekenhuis en kliniek zien hoe zij hun leer- en verbetercyclus hebben geregeld.

Vorig jaar werden de verbeterdoelen voor het eerst geformuleerd, waarbij goede voorbeelden naar voren zijn gekomen. Hiervan kunnen anderen leren om hun proces te verbeteren, zo wil de inspectie. “Het is een mooi leerproces, waarin ook we samen met de samenwerkende partners leren en verbeteren.”

De IGJ hoopt dat de komende jaren álle ziekenhuizen en particuliere klinieken meedoen. Dit jaar heeft de inspectie digitale ‘vragenuurtjes’ georganiseerd, waarbij de diverse partijen met elkaar in gesprek zijn gegaan over verbeterdoelen. De vragenuurtjes werden goed bezocht door adviseurs en managers kwaliteit en veiligheid van de ziekenhuizen en klinieken.

Daarnaast organiseerde de IGJ onlangs een inspiratiesessie over het verbeterdoel ‘goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten’. De inspectie wil dat vaker doen en ook voor alle verbeterdoelen.

Aanlevering indicatoren

Sinds 2009 is het aantal klinieken dat indicatoren heeft aangeleverd meer dan verdubbeld van 229 tot 588. IGJ verwacht van bestuurders en professionals dat indicatoruitkomsten worden gebruikt voor interne kwaliteitsverbetering. Een aantal onderwerpen vraagt aandacht, met name een betere 7×24 uur beschikbaarheid van artsen bij spoedeisende nazorg van patiënten en het juiste gebruik van de ‘meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’.

Een groot deel van de klinieken registreert heroperaties na een cosmetische ingreep niet. Wel is de registratie van implantaten “duidelijk verbeterd”, aldus de IGJ, en wordt nu door alle klinieken gedaan. Opvallend is dat nog een deel van de particuliere klinieken geen patiënttevredenheid onderzoekt.

Coronapandemie

De inspectie deelt complimenten uit aan de ziekenhuizen en particuliere klinieken die tijdens de coronapandemie via de verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren zicht hebben gehouden op de kwaliteit van zorg. De inzetbaarheid van zorgverleners uit particuliere klinieken in ziekenhuizen bleek beperkt. Doordat ziekenhuizen voornamelijk behoefte hadden aan specifieke expertise (IC-personeel). Die expertise was niet of nauwelijks aanwezig in klinieken.

Particuliere klinieken hebben vooral geholpen (en doen dat nog steeds) bij het zo veel mogelijk in stand houden van de niet-acute reguliere zorg door deze zorg over te nemen van ziekenhuizen. Tijdens inspectiebezoeken bleek dat de overgenomen zorg in de getoetste klinieken op zorgvuldige en verantwoorde manier ging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.