Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars zetten in op waardegerichte en persoonsgerichte zorg

De vier grote zorgverzekeraars besteden in hun inkoopkaders voor 2022 specifiek aandacht aan waardegerichte en persoonsgerichte zorg. Menzis ziet "waardegerichte zorginkoop als sleutel voor toekomstbestendige zorg". 

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis wil de klanttevredenheid en kwaliteit van de wijkverpleging vanaf volgend jaar onder andere verbeteren door PREM-metingen op te nemen in het tariefaanbod. De zorgaanbieder wil mensen stimuleren om de regie te nemen: “Door in netwerken afspraken te maken over het regionale en landelijke aanbod van chronische en electieve zorg.” De verzekeraar maakt afspraken over concentratie, specialisatie en samenwerking tussen de aanbieders om de mensen te verwijzen naar de juiste plek voor een behandeling.

Menzis

Menzis ziet ‘waardegerichte zorginkoop als sleutel voor toekomstbestendige zorg’. De zorgverzekeraar schrijft in het Inkoopkader 2022 dat er de komende jaren ‘grote uitdagingen’ zijn in de medisch specialistische zorg: “Om onze zorg waardegericht te maken en te houden, is verandering nodig. De zorgvraag en de zorgkosten stijgen, terwijl de beschikbaarheid van deskundig personeel daalt.” Daarom steekt Menzis sinds een aantal jaren veel energie in waardegerichte gezondheidszorg. Ook wil de verzekeraar de betaalbaarheid van zorg garanderen door gepaste en doelmatige inzet van dure geneesmiddelen.

VGZ

Ook VGZ wil zich blijven inzetten voor ‘passende en zinnige zorg en bijbehorende lagere bedrijfskosten, gepaste inzet van dure geneesmiddelen en draagt bij om het zorglandschap gereed maken voor toekomstige patiënten.’ De zorgverzekeraar wil bewezen en succesvolle good practices onder de aandacht brengen. “Praktijkvoorbeelden van zinnige zorg leiden tot betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten.”

CZ

Zorgverzekeraar CZ groep steekt volgend jaar extra energie in kwaliteitsverbetering bij zorgaanbieders. Daarnaast is ‘dichtbij’ het uitgangspunt van de zorgverlening voor CZ. Daarmee wordt bedoeld: thuis of dicht bij huis als dat kan of dicht bij de wensen van verzekerden, zoals samen beslissen wat de beste behandelmethode is. Daarbij horen nieuwe vormen van diagnostiek, maar – net als bij andere verzekeraars – digitale ondersteuning: “Zo maken we behandelingen minder belastend én persoonsgerichter.” CZ benadrukt dat digitale zorg moet worden ingezet voor de juiste patiëntgroepen, op het juiste moment en op de juiste manier.

In haar inkoopkader 2022 wijst CZ op het belang van ‘Gepast gebruik’. Dat maakt de zorguitgaven beheersbaar en verbetert de zorgkwaliteit: “Essentieel is dat de medisch specialist deze beginselen in acht neemt bij de diagnosestelling en behandeling van een patiënt. Door zich open te stellen voor het delen van relevante informatie en door de bereidheid om te onderzoeken of een andere werkwijze kan bijdragen aan betere behandelresultaten. Door best practices op te tellen ontstaat het meest doelmatige ziekenhuis.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.