Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alexander Monro helpt chemotherapie-patiënten met smaak te eten

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) heeft 'De Smaakmaker' ontwikkeld voor patiënten die met chemotherapie worden behandeld en die smaakverandering of -problemen ervaren. Door het kennen van het persoonlijk smaakprofiel zijn keuzes te maken in voedingsproducten en smaakmakers om zo weer met smaak te kunnen eten.

Door chemotherapiebehandelingen bij (borst)kanker kan de patiënt een verandering van smaak of reuk ervaren. Ook kan de mond pijnlijk zijn door aantasting van slijmvliezen. Dit kan leiden tot een verslechterde inname van voeding en een verminderd welzijn van de patiënt. Tijdens een behandeltraject is het juist van belang om zo goed mogelijk in conditie te zijn.

Individuele ondersteuning

Uit onderzoek onder 31 chemotherapiepatiënten in het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat de patiënten behoefte hebben aan individuele ondersteuning op het gebied van voeding. Er worden 66 verschillende smaakveranderingen genoemd door 21 patiënten. Die noemen ook de negatieve impact van veranderde smaak op het gezinsleven. Daarnaast geven de oncologieverpleegkundigen aan baat te hebben bij de beschikbaarheid van een poliklinisch voedingsconcept op het gebied van smaak. Ze horen veel klachten op dit gebied en willen hier graag beter bij kunnen ondersteunen.

Smaakversterkers

De Smaakmaker, die is ontwikkeld met de souschef van het Antonius Ziekenhuis Sneek en Landwaart Culinair, bestaat uit drie onderdelen. Eerst wordt een smaaktest met zes sterk op smaak gemaakte waters uitgevoerd. De uitslagen worden in een persoonlijk smaakrapport weergegeven. Hierna wordt een folder met tips per smaaksoort uitgereikt. Aan de hand van de tips kan de patiënt thuis het eten beter op de persoonlijke smaak brengen. Vervolgens wordt de mogelijkheid geboden gerechten te proeven bij Landwaart Culinair. Hier kunnen patiënten ook terecht voor vragen over smaakversterkers die bij het eigen smaakprofiel passen.

Lees ook:
Marjolein de Jong, AMZ: ‘Als je iets veel en vaak doet maakt dat je excellent’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.