Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle cijfers over hart- en vaatziekten op centrale plek

Cijfers rondom hart- en vaatziekten in Nederland zijn op verschillende plekken te vinden. Dat is onhandig voor onderzoekers, beleidsmakers en medische professionals. Daarom lanceren de Hartstichting en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) een gezamenlijke omgeving.

Op deze plek zijn alle betrouwbare data over de (zorg rondom) hart en vaatziekten in Nederland te vinden. De Hartstichting verzorgt met partners jaarlijks de nieuwste cijfers over onder andere prevalentie, incidentie en sterfte aan hart- en vaatziekten in Nederland. Er wordt gerapporteerd over specifieke ziektebeelden, aantallen patiënten en risicofactoren.

De NHR faciliteert de landelijke registraties van alle complexe cardiologische en cardio chirurgische behandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Door de deelname van alle Nederlandse ziekenhuizen, de hoge mate van compleetheid van gegevens én de uitgebreide kwaliteitscontroles biedt de NHR een schat aan informatie over de behandelingen van hart- en vaatziekten.

Zo gemakkelijk mogelijk

De data van de Hartstichting en de NHR sluiten goed op elkaar aan en verrijken elkaar. Dr. Raymond Wimmers van de Hartstichting: “Daarom lanceren we op 19 december één gezamenlijke omgeving waar al deze data nu en in de toekomst te vinden zijn. We proberen het hiermee zo makkelijk mogelijk te maken voor iedereen die interesse heeft in hart- en vaatcijfers.”

Andere bronnen

De Hartstichting en NHR werken bij het verzamelen van gegevens niet alleen samen met ziekenhuizen, maar maken ook gebruik van andere bronnen zoals data van het NIVEL, CBS en DHD. Zo zijn alle beschikbare, relevante data in één omgeving te vinden.

De nieuwe omgeving vormt een vertrekpunt dat de komende jaren verder doorontwikkeld zal worden. Dennis van Veghel, directeur bestuurder van de NHR: “De Hartstichting en NHR gaan de komende maanden in gesprek met onderzoekers, beleidsmakers en medische professionals over de specifieke wensen en behoeftes voor de nieuwe omgeving.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.