Betere zorg krijg je door uitkomstmetingen te gebruiken …
“In 2022 moeten we van 50 procent van de Nederlandse ziektelast uitkomstmetingen hebben. Dat heb ik niet bedacht, dat is de doelstelling die VWS formuleerde in het Hoofdlijnenakkoord. En het is een hele logische doelstelling. De zorg voor patiënten wordt er alleen maar beter van. Met de uitkomsten van die metingen kunnen specialisten samen met hun patiënt een beslissing nemen over het vervolg van een behandeling. En kunnen zorgaanbieders leren, en zich verbeteren, door uitkomsten te vergelijken met die van collega’s uit het hele land.”
… maar dan moeten bestuurders wel nú in actie komen
“De theorie kent iedereen al jaren. Maar het wordt pas echt interessant als je daadwerkelijk start met het meten van uitkomsten én meer met die data gaat doen. Veel zorgaanbieders hikken al heel lang tegen alleen al het meten aan. Bijvoorbeeld omdat ze alle mogelijke problemen op voorhand willen ondervangen. Maar dat is een illusie. Je kunt beter doorpakken en op kleine schaal beginnen met het verzamelen van data en het direct terugkoppelen en delen van de uitkomsten. De praktische problemen die je onderweg tegenkomt, kun je prima dan aanpakken. Alles voorzien, lukt toch niet. En zo werk je daadwerkelijk aan de beste zorg voor de patiënten die tegenover je zitten. We zijn het eigenlijk ook gewoon aan patiënten verplicht om op te houden met treuzelen.”
Dat het spannend is, is geen excuus …
“Natuurlijk is het spannend. Dat is transparantie is altijd, zelfs als je uitkomsten alleen nog maar intern deelt. En veel mensen vinden de vraag van wie al die data eigenlijk is, ook erg spannend. Bovendien kost het tijd en geld om het meten en analyseren van al die gegevens in te richten. Dat is ook spannend. Maar dat verandert niet door lang te wachten. Je kunt beter het ’monster’ in de ogen kijken en gewoon beginnen. In de praktijk blijkt het dan negen van de tien keer reuze mee te vallen.”
… want de praktijk bewijst al dat het kan
“Zo denken zorgaanbieders die wél actie ondernemen vaak dat ze zelf van alles moeten bouwen om data te verzamelen en te vergelijken. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt dat prima aan een derde partij overlaten, zoals Zorgladder. Wij verzamelen uitkomstdata, analyseren die en geven informatie terug aan zorginstellingen. Zorgladder is nu nog een door VWS gesubsidieerd project dat onder ZKN valt, maar gaat vanaf 2019 verder als onafhankelijke Stichting Zorgladder. Wie nu instapt, heeft ook invloed op de ontwikkelingen. Nog langer wachten is echt onzin.”
“Al ruim een jaar is de portal voor twee aandoeningen live: cataracten en varices. Meer aandoeningen voor planbare zorg volgen. De deelnemers werken intensief met deze informatie. Dat is waardevol, maar het is nog maar een begin. Hoe langer we data verzamelen en hoe meer partijen mee doen, hoe beter we kunnen vergelijken – en hoe krachtiger de resultaten. De patiënt verdient deze betrouwbare informatie om samen met zijn arts het gesprek aan te gaan over de voor hem juiste zorg.”
Meer informatie: Zorgladder.nl