Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere reumabehandeling door persoonlijke aanpak

Iedere verandering kan het ziektebeeld bij mensen met reuma beïnvloeden. Daarom ontwikkelde het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis een dashboard waarin reumapatiënten kunnen aangeven wat voor hen op dat moment speelt. “Met een persoonlijke aanpak kun je daarom echt stappen maken in de behandeling”, aldus reumatoloog Angelique Weel-Koenders.
Foto: Maasstad Ziekenhuis

Weel-Koenders begon een paar jaar geleden met collega’s – onder meer Deirisa Lopes-Barreto en Marc Kok – het project ‘joint-decision support’. De reumapatiënt kan in zijn eigen digitale omgeving inloggen op de website van het Maasstad Ziekenhuis om een cijfer te geven aan allerlei factoren die zijn of haar welzijn beïnvloeden, zoals de mate van mobiliteit of pijn, bijwerkingen, sociale contacten, vermoeidheid, medicatiegebruik, werk, geestelijke gezondheid en laboratoriumuitslagen. Het dashboard is een soort dagboek, waarin lange termijn-ontwikkelingen te zien zijn.

Stappen maken

Doordat patiënten in het dashboard kunnen aangeven wat voor hen op dat moment speelt, kunnen zowel reumatologen als patiënten zich beter kunnen voorbereiden op het consult. “Want je komt als reumatoloog voortaan niet alleen te weten of iemand meer of minder pijn heeft, maar je ziet waar het beter of slechter met hem gaat op factoren die indirect met zijn aandoening te maken hebben”, aldus Weel-Koenders. Zelfs veranderingen als die in het weer kunnen invloed hebben op het ziektebeeld.

“Met een meer persoonlijke aanpak kun je echt stappen maken in de behandeling.” Patiënten voelen zich ook beter begrepen en krijgen beter inzicht in zichzelf. Door het dashboard is de behandeling effectiever en hoeft een patiënt hoeft minder vaak op consult te komen.

Hoe simpeler hoe beter

Bij de ontwikkeling van het dashboard werkten artsen samen met een groep patiënten, waaronder Walter van Leeuwe Kirsch. “De basis voor een goede behandeling is informatie en inzicht. Daarom werk ik hieraan mee. Dit dashboard helpt om de patiënt meer houvast te geven om zelf extra stappen te zetten om beter te leven met reuma.”

Hij is blij dat hij met zijn eigen ervaring heeft kunnen meehelpen met het dashboard: “Zo ging dat in het begin nog erg uit van de specialist – zowel wat hij belangrijk vond (en minder voor de patiënt) en de taal die werd gebruikt. We hebben de communicatie vereenvoudigd. Met makkelijkere taal, fotootjes en pictogrammen. Iedereen moet het begrijpen, ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Dus: hoe simpeler hoe beter.”

Angelique Weel-Koenders is een van de oprichters van het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg. Het dashboard wordt donderdag 10 juni gepresenteerd, tijdens de landelijke online conferentie ‘Uitkomstgerichte zorg’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.