In het onderzoek van Eline de Vries blijkt dat er in de regionale samenwerkingsverbanden ook daadwerkelijk behoefte is om de waarde van de zorg beter te kunnen meten.
De achtergrond van het onderzoek is de vraag naar de betaalbaarheid van Westerse zorgsystemen. Dit onder meer vanwege de toename van het aantal chronische aandoeningen en nieuwe dure medicijnen en medische technologie.
Regionale samenwerking
Een manier om de waarde van de zorg te verhogen, is intensieve samenwerking van verschillende typen zorgaanbieders in regionale initiatieven, aldus het onderzoek van Eline de Vries. Door deze samenwerking kan de zorg beter worden afgestemd op de vraag van de patiënt, zodat deze de zorg ontvangt die nodig is. Onnodige zorg en complicaties door verkeerde of uitgestelde zorg kun je op die manier voorkomen. Dit levert meer gezondheid op, niet per se tegen hogere uitgaven.
Data beschikbaar
Bestaande registratiedata bieden hierbij kansen. Er zijn veel data beschikbaar over vrijwel alle inwoners van Nederland die op een goed beveiligde manier geanalyseerd kunnen worden. Het gebruik van deze bestaande data heeft als voordeel dat je niet speciaal voor het onderzoek gegevens hoeft te verzamelen. Wel zijn er nog vragen over privacy en bevoegdheid om op grotere schaal van deze data gebruik te kunnen maken.
Anders betalen
Daarnaast onderzocht Eline de Vries alternatieve bekostigingsmodellen om samenwerking in de zorg te bevorderen. Ook hierbij blijkt het valide kunnen meten van waarde van groot belang te zijn. Alleen dan kun je de modellen zo vormgeven dat de waarde toeneemt.
In de tussentijd verdient het aanbeveling om de bekostigingsmodellen zo transparant mogelijk vorm te geven. Ook is het van belang om de financiële risico’s voor de zorgaanbieders goed af te stemmen op de financiële risico’s die ze willen en kunnen dragen. Dit met als doel dat er een klimaat ontstaat waarin experimenten op een veilige manier mogelijk zijn.