Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijzonder lectoraat Samen Beslissen door Verpleegkundigen van start

Zuyd Hogeschool en Zuyderland lanceren op 1 april het bijzonder lectoraat Samen Beslissen door Verpleegkundigen. “Dit is uniek, omdat er nog relatief weinig kennis is over de rol van de verpleegkundige in dit proces”, aldus Albine Moser, bijzonder lector Samen Beslissen. In het nieuwe lectoraat gaat zij onderwijs, praktijk en onderzoek met elkaar verbinden.
samen beslissen, samen beslissen door verpleegkundigen, Zuyderland, Zuyd Hogeschool,
Ondertekening van de overeenkomst voor het nieuwe bijzonder lectoraat Samen Beslissen voor Verpleegkundigen. Vlnr: Zuyderland-bestuurder Wideke Nijdam , bijzonder lector Samen Beslissen voor Verpleegkundigen Albine Moser en professor Saskia-Brand-Gruwel, lid College van Bestuur Zuyd Hogeschool.

Het lectoraat is een vervolg op het bijzonder lectoraat Integrative Patient Centred Health Care in Oncology van Asiong Jie, internist-hematoloog in Zuyderland. Het lectoraat richt zich op onderzoek naar de rol van de verpleegkundige op het gebied van Samen Beslissen.

Verpleegkundige als besliscoach

Voor patiënten is de mogelijkheid om samen te beslissen niet altijd vanzelfsprekend. Terwijl een groot deel juist de behoefte heeft om samen te beslissen over zaken die zij belangrijk vindt. Verpleegkundigen kunnen in het Samen Beslissen-proces verschillende rollen vervullen: als primaire zorgverlener, als besliscoach en als lid van een interprofessioneel team.

Per 1 april 2023 start het bijzonder lectoraat Samen Beslissen door Verpleegkundigen. “Ik verheug mij erop om samen met patiënten en naasten, verpleegkundigen, andere zorgverleners en verpleegkundige onderzoekers van Zuyderland invulling te geven aan het bijzonder lectoraat Samen Beslissen”, aldus Moser. Zij wil daarbij de verbinding leggen tussen onderwijs, praktijk en onderzoek van Zuyd Hogeschool en Zuyderland. Het lectoraat moet bijdragen aan de professionalisering van verpleegkundigen, studenten en docenten. “Dit lectoraat gaat in belangrijke mate bijdragen aan het (verpleegkundig) leiderschap en persoonsgerichte zorg”, aldus Wideke Nijdam, lid raad van bestuur van Zuyderland. Het lectoraat wordt ondergebracht bij het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken.

Passende revalidatiezorg

Begin dit jaar startte Zuyd Hogeschool met Adelante het bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg. Hiermee wil het duo de efficiency van revalidatiezorg vergroten en het zelfmanagement van patiënten boosten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.