Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstkankerpatiënte Jannie Oskam kijkt vooruit: borstkanker in 2060

“Maandelijks wordt de voortgang van mijn behandeling gecontroleerd. Daarvoor komt er iemand met een draagbare scan aan huis." Borstkankerpatiënte Jannie Oskam kijkt vooruit en bedenkt hoe het zou kunnen zijn om in 2060 borstkanker te krijgen.

Bij de jaarlijkse total body scan is borstkanker bij mij geconstateerd. Er waren geen uitzaaiingen te zien. De volgende dag al wordt een persoonlijk profiel van mijn kanker opgesteld. Standaardbehandelingen zoals mijn moeder die vroeger kreeg, bestaan al lang niet meer. Alles op maat.

Medische informatie op maat

Daarbij krijg ik verschillende mogelijkheden voorgelegd door een arts die als mijn persoonlijke coach optreedt. Een psycholoog en een lotgenoot helpen me door het keuzetraject heen. Ze hebben daar allerlei hulpmiddeltjes voor,  zodat ik geen dingen die voor mij belangrijk zijn over het hoofd zie. De medische informatie op maat, die ik van de arts heb gekregen, is voor ons allemaal digitaal beschikbaar en we kunnen tussentijds altijd chatten met mijn arts.

Wekelijkse injectie

De behandeling bestaat uit een wekelijkse injectie die ik als ik dat wil zelf toe kan dienen. Als ik daar behoefte aan heb, kan ik ook naar een gezondheidshuis gaan. Daar is een aparte ruimte voor mensen met kanker die elke ochtend en elke avond beschikbaar is.

Het fijne daarvan is dat je lotgenoten treft. Met een badge geef je aan of je wel of geen contact met anderen wil. Een gespecialiseerd verpleegkundige verleent hand- en spandiensten. Er is een gezond ontbijtje of een frisse avondmaaltijd beschikbaar. Mijn man en kinderen mogen daar ook komen. Zij worden uitgenodigd om daar hun verhaal te doen, want het is al lang bekend dat kanker een enorme impact heeft op het gezin. Ze draaien ontspannende muziek die voor ieder persoonlijk beschikbaar is. Of je kijkt naar een film naar keuze.

Arbeidsdeskundige

Op mijn werk weten ze dat ik kanker heb. Er is onmiddellijk een arbeidsdeskundige ingeschakeld die samen met mij kijkt wat ik aan kan en die mijn baas en collega’s voorlicht. Ik doe alleen werk waar geen tijdsdruk op staat, voor het geval het even slechter met mij gaat. En ik werk maximaal maar 50 procent. Per dag kan ik dat bekijken.

Thuis kan ik gebruik maken van allerlei voorzieningen: maaltijdservice, haal- en brengservice voor de kinderen, schoonmaakhulp en wat ik maar nodig heb. Zo blijft ons gezinsleven zo goed mogelijk in tact. De psycholoog komt zo vaak als ik daar behoefte aan heb.

Voortgang

Maandelijks wordt de voortgang van mijn behandeling gecontroleerd. Daarvoor komt er iemand met een draagbare scan aan huis. Ik praat ook met de psycholoog om na te gaan hoe het met me gaat.

Kanker hebben is heftig maar met al deze support is het te doen. De meeste behandelingen duren een half jaar. Bij mij ook. Kanker die eenmaal behandeld is, komt niet meer terug. Ook dat is een groot verschil met de kanker van mijn moeder.”

Deze blog is afkomstig uit  de jubileumuitgave van het blad B. Dat is verschenen ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Borstkankervereniging Nederland. Kijk hier voor meer informatie

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.