Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit draait om gelijkwaardige relatie en vertrouwen

Speciale stickers die moeten aangeven of je melk nog te drinken is. Afvinklijstjes om dat te controleren en ook of degene het wel gecontroleerd heeft. Absurd en negatief ingestoken.

Viattence wil dat niet. Wij vertrouwen op het verstand van onze zorgprofessionals en steken energie in de relatie tussen verzorgende en cliënt. Daar wordt namelijk de kwaliteit van zorg bepaald. We kiezen daarom  voor een kwaliteitstoetsing die focust op de relatie.

In Beelden van Kwaliteit wordt objectief geobserveerd wat er gebeurt tussen medewerker en cliënt en daarop vindt reflectie plaats. Hoe kom ik over op een ander? Hoe kan ik de bewoner beter leren kennen? Welke rol kunnen mantelzorgers spelen? Door het hoe en waarom te belichten leer je wat je beter en anders kunt doen en hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Als je echt reflecteert en stilstaat bij waarom je bepaalde dingen doet, gebeurt er iets moois. Je wordt namelijk bewust dat je dingen onbewust goed doet.

Meer aansluiting

Bovendien zijn medewerkers veel meer ‘present’ als zorgverlener. Dat wil zeggen dat ze veel meer aansluiting zoeken bij wie de ander is dan het focussen op problemen. Door die onvoorwaardelijkheid ontstaat een volwaardige relatie. Niet afhankelijk, omdat één zorg nodig heeft, maar gelijkwaardig omdat medewerker en cliënt zich met elkaar verbinden.

Geen sticker

Dagelijks neemt de zorgprofessional honderden belangrijke beslissingen op basis van professionaliteit, verstand en intelligentie. Vertrouwen op de zorgprofessional is de basis van kwaliteit. Dat is echt onderbelicht in de regeltjes en protocollen. Dat gaat uit van het negatieve. Alsof een medewerker zelf niet kan lezen wat de houdbaarheidsdatum van de melk is. Vertrouw daar op. Daar is echt geen sticker voor nodig.

Laurent de Vries is voorzitter van de raad van bestuur van Viattence


Blogs Laurent de Vries 

Dagbesteding verhoogt kwaliteit van leven ouderen

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.