Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Linnean: we blijven verbinden

De eerste maanden van 2020 kenmerken zich door grote veranderingen in zorg en samenleving door het coronavirus waarover nog veel onbekend is. Dit virus houdt vliegtuigen aan de grond, verplicht velen tot thuiswerken, dwingt scholen tot sluiten en schort reguliere planbare zorg op.

Waar verpleegkundigen, (huis)artsen, schoonmakers, leraren en mensen werkzaam in de voedselketen en transport juist harder werken dan ooit, krijgen anderen tijd om na te denken. Zij zitten in quarantaine of werken verplicht thuis. Het virus heeft een reset van zo’n beetje alles veroorzaakt. Hoe delen we onze tijd in? Hoe werken we samen? Wat is de nieuwe, goede balans tussen vrije tijd, gezin en werk? Digitale technologieën nemen in deze tijd een enorme vlucht: we vergaderen op afstand en we videobellen om elkaar even te zien en om te horen hoe het bij de ander thuis gaat. We reizen minder, vergaderen efficiënter, er is tijd voor bezinning. Het blijkt allemaal te kunnen.

Waardegedreven zorg in tijden van corona

We hebben wel of geen tijd om na te denken hoe we in deze onzekere tijd waarde kunnen bieden aan patiënten. Patiënten die we alleen op afstand mogen zien. Patiënten die te horen krijgen dat hun operatie of behandeling wordt uitgesteld. In tijden van crisis gelden er ineens andere regels. Zorg coördineren we landelijk: ziekenhuizen in het noorden van het land nemen patiënten uit Noord-Brabant over. Enkele patiënten worden zelfs overgeplaatst naar het buitenland. Mondkapjes halen we uit China, 1000 extra beademingsapparaten bestellen we bij Philips. Oud-zorgmedewerkers schieten hun collega’s te hulp.

Allemaal randvoorwaarden om samen de zorg te kunnen leveren die nodig is, om ons niet door het coronavirus te laten overmeesteren. We willen ‘code donkerrood’ voor zijn. Zorg kunnen blijven bieden om patiënten in leven te houden, is het uitgangspunt. De uitkomsten van de behandeling, ook wel de kwaliteit van leven erna genoemd,  zijn nog onbekend. Wel weten we dat revalideren na opname op de intensive care intensief is. Een aanzwellend stuwmeer van uitgestelde zorg wacht ons na de acute fase van de crisis.

Webinars als alternatief

Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, zijn fysieke bijeenkomsten tot (tenminste) 1 september niet toegestaan. Bijeenkomsten blijken echter goed te kunnen doorgaan in de vorm van webinars. Het is dus niet nodig alles uit te stellen tot het najaar.

Het Linnean Initiatief wil in deze tijden blijven inspireren en ondersteunen waar mogelijk. Dit doen we door digitaal samen te komen in werkgroepen en landelijke bijeenkomsten en werkbezoeken door te laten gaan in de vorm van interactieve webinars. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 18 juni aanstaande en zal gaan over Data & ICT. Deze wordt momenteel voorbereid door de werkgroep ICT en data. Ook tijdens deze crisis maken we ons samen hard voor waardegedreven zorg. Zorg die aansluit bij de behoeften van patiënten.

In verbinding met elkaar

Centraal bij alle activiteiten en producten van Linnean staat het motto ‘In verbinding staan met elkaar, met collega’s binnen en buiten uw organisatie’. Die verbinding zullen we in 2020 zoveel mogelijk digitaal vormgeven. We inspireren elkaar met praktijkvoorbeelden, houden waardegedreven zorg-spreekuren en zoeken elkaar digitaal op. Dit alles om elkaar in deze onzekere tijden te ondersteunen.

Wilt u ook bijdragen aan waardegedreven zorg in Nederland? Sluit u dan aan bij Linnean!  Iedereen die affiniteit heeft met de zorgsector in Nederland is van harte welkom in ons netwerk.

Marloes Zuidgeest en Arie Franx
Marloes Zuidgeest is projectleider bij Linnean, Arie Franx is gynaecoloog, hoogleraar Verloskunde Erasmus MC en co-voorzitter Linnean Initiatief

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.