Maar wanneer mogen we in de zorg spreken van succes? En waar hebben we het dan over, succes voor de patiënt, succes voor het ziekenhuis, succes voor de maatschappij? En wat houdt dit succes in, hoe kunnen we het meten en liever nog, constant verbeteren?
Voor mij betekent succes het creëren van de beste zorg-gerelateerde uitkomsten die relevant zijn voor de individuele patiënt. Door deze uitkomsten te vergelijken binnen en buiten de eigen organisatie en te verbeteren neemt de kwaliteit van zorg toe. Door naar maximale uitkomsten te streven voor elke euro die wordt besteed, kunnen we de zorg duurzaam verbeteren.
Verbindende factor
Hierbij is het belangrijk om naar de volledige zorgcyclus te kijken. De focus op waarde is dé verbindende factor tussen de patiënt, zijn zorgverlener en andere stakeholders in de zorg. Niets werkt beter dan een gemeenschappelijk doel. Dat deze verandering complex is, blijkt wel uit de 528 pagina’s die Michael Porter en Elisabeth Teisberg nodig hadden voor het beschrijven van de theorie van VBHC.
Verbazing
Als ik het zakelijk of privé over deze theorie heb, is het lastig iemand te vinden die hierop tegen is. Sterker nog, ik merk eerder verbazing over het feit dat dit nog niet de huidige praktijk is. Het voelt zo natuurlijk de zorg in te richten op basis van patiënt relevante uitkomsten en te focussen op het constant verbeteren van deze uitkomsten. Is dit niet de manier waarop we ooit begonnen zijn?
Richard M.J. Bohmer beschreef in zijn boek Designing Care hoe je in de huidige wereld, waarin de medische kennis en de behandelmogelijkheden exponentieel zijn toegenomen, de zorg beter kunt inrichten en kunt managen. Alles draait om het leveren van zorg die ertoe doet voor de patiënt. Met tevreden patiënten én artsen tot gevolg.
Van theorie naar praktijk
Hoe komt het dat iets dat zo goed klinkt nog niet de dagelijkse praktijk is? Een uitdaging om van theorie naar praktijk te komen ligt in de hindernissen die binnen het huidige zorgstelsel worden ondervonden. Denk hierbij aan het benodigde verandermanagement, het aanpassen van datasystemen maar ook het anders inrichten van het zorgstelsel. Een voorbeeld hiervan is de financiering van zorg welke op dit moment op basis van het geleverde volume (bijvoorbeeld aantal operaties) gebeurt in plaats van op de gerealiseerde uitkomsten.
Om deze barrières te overkomen, hebben we aanjagers nodig die de mogelijkheden zien en hun organisatie mee kunnen nemen op het pad van waardegedreven en uitkomstgerichte zorg. Daarnaast is er een goede en transparante samenwerking en vertrouwen nodig tussen alle stakeholders in de zorg. En ik daar zet ik mij voor in, zodat we de zorg succesvoller kunnen maken!
Myrthe van den Heuvel maakt sinds juli 2014 onderdeel uit van Amgen en is sinds april 2017 Value Based Healthcare Product Manager.