Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Campagne vermindert gebruik katheters en infusen

Patiënten liggen minder lang met een infuus of katheter in het ziekenhuis als er een campagne wordt gehouden die zorgverleners wijst op het zorgvuldig gebruik van deze hulpmiddelen.

Dit blijkt uit een onderzoek van het programma Doen of laten? van het Citrienfonds. Arts-onderzoeker Bart Laan van het Amsterdam UMC onderzocht twee  jaar lang het gebruik van infusen en katheters. Hij bekeek in zeven ziekenhuizen waarom patiënten die hulpmiddelen hadden. Uit zijn inventarisatie bleek dat ongeveer een derde van de katheters en een kwart van de infusen niet of niet meer nodig was.

Niet verwijderd

“Meestal hebben de patiënten ze niet ten onrechte gekregen, maar ze worden niet verwijderd als ze overbodig zijn”,  zegt Laan. “Overigens was dit al bekend. Mijn studie gaat erom hoe we dit kunnen verbeteren.”

Gevaar op infectie

Na de inventarisatie organiseerde Laan bijeenkomsten en voorlichtingscampagnes in de zeven ziekenhuizen over verantwoord gebruik van infusen en katheters. Na zeven maanden ging hij opnieuw bij de ziekenhuizen langs en herhaalde hij de inventarisatie. Volgens hem zijn er na de campagne goede resultaten geboekt. “Het aantal onterechte katheters daalde met 35 procent, bij de infusen vonden we een reductie van een kwart. Geen nul, maar dat is misschien niet haalbaar.”

Infusen en katheters worden veel in ziekenhuizen gebruikt, maar ze zijn niet geheel zonder risico. Zo vergroten ze het risico op een infectie en voor patiënten is zo’n hulpmiddel vaak ongemakkelijk.

Naar onderzoek Amsterdam UMC Deimplementatie infusen en katheters

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.