Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cardiologen certificeren zorgstandaard kleplijden NHN

De transmurale zorgstandaard voor kleplijden van het Nederlands Hart Netwerk is gecertificeerd door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Dit gebeurde op woensdag 19 september tijdens het jaarlijkse symposium van de NHN.

Kleplijden is een ouderdomsziekte die bij meer dan 5 procent van de mensen boven de 75 jaar wordt gediagnosticeerd. Het is een progressieve aandoening met een langdurige follow-up, waarbij het jaarlijks sterfterisico kan oplopen tot 30 procent  bij patiënten met een ernstige vorm van de aandoening.

De zorgstandaard draagt nu al bij aan betere zorg voor patiënten met hartkleplijden in Zuidoost-Brabant. Het document maakt precies duidelijk wat er verwacht wordt van artsen en andere zorgverleners in de eerste, tweede en derde lijn.

Dezelfde taal

Pascale Voermans, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep SGE, is blij met de zorgstandaard: “Die voorkomt dat we vanuit de eerste lijn patiënten doorsturen naar het ziekenhuis terwijl dat wellicht niet nodig is. Niet alle patiënten hoeven te worden doorverwezen. Door de standaard spreken we nu allemaal dezelfde taal en dat voorkomt over- en onderbehandeling.”

Dubbeldiagnostiek

De zorgstandaard zal de communicatie tussen de verschillende lijnen verbeteren, zo verwacht Kayan Lam, thoraxchirurg in het Catharinaziekenhuis. “De overdacht tussen de verschillende zorgsegmenten liet in het verleden vaak te wensen over. Bovendien was er vaak regelmatig sprake van dubbeldiagnostiek. Wij maakten zes weken na de ingreep nog een hartecho, terwijl de patiënt die ook kreeg bij zijn eigen cardioloog. Dat veroorzaakte onnodige kosten en zorgde voor verwarring bij de patiënt.”

Heel Nederland

Luc Theunissen, cardioloog en voorzitter van het Nederlands Hart Netwerk, benadrukt dat het NHN voorop loopt als het gaat om transmurale zorgstandaarden: “We hadden al gecertificeerde zorgstandaarden voor atriumfibrilleren, hartfalen en coronairlijden. Voor kleplijden was er nog niets. Wij komen er als eerste mee en hopen dat deze door heel Nederland gebruikt gaat worden.

Het Nederlands Hart Netwerk is een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals in de eerste, tweede en derde lijn met als doel het bevorderen van de kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartaandoening in Zuidoost Brabant. Het initiatief won dit jaar de VBHC prijs.

 

Lees ook
Portret Nederlands Hart Netwerk: hoe samenwerking het wint van territoriumdrang

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.