Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cardiologen en zorgverzekeraars verbeteren hartzorg met inzichten uit declaratiedata

De Nederlandse Hartregistratie (NHR), haar registratiecommissie dotterbehandelingen, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Vektis gaan in een proefproject declaratiedata gebruiken om de kwaliteit en effectiviteit van dotterbehandelingen waar mogelijk te verbeteren.

Met dit project doen zorgverzekeraars en medisch specialisten waardevolle ervaring op met het werken met data voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Bij succes wordt deze werkwijze ook toegepast voor andere hartbehandelingen.

Waardevolle informatie

De zorgverzekeraars brengen al hun zorgdeclaraties samen bij Vektis. Deze organisatie beschikt daardoor over waardevolle informatie over het gebruik van zorg in Nederland. De informatie uit deze data komt in het proefproject direct beschikbaar voor de medisch specialisten die zich bezighouden met dotterbehandelingen.

De nieuwe data geeft hen inzicht in de geleverde zorg binnen en buiten de ziekenhuizen, bijvoorbeeld in de vorm van landelijke trends en verschillen tussen ziekenhuizen. De medisch specialisten in de NHR-registratiecommissie zetten daarbij hun expertise in om vragen te definiëren die met de data van Vektis te beantwoorden zijn.

Die vragen zijn bijvoorbeeld bedoeld om meer inzicht te krijgen in vervolgbehandelingen zoals re-operaties, heropnames of medicatiegebruik. Met deze inzichten is de kwaliteit van zorg verder te verbeteren.

Nieuwe inzichten

Dennis van Veghel, directeur bestuurder van de NHR, is blij met de samenwerking: “We verwachten dat de Vektis-data nieuwe inzichten kunnen toevoegen, met name omdat deze data breder zijn dan alleen ziekenhuisdata, bijvoorbeeld met gegevens over medicijngebruik. Zonder extra administratieve lasten krijgen we meer en nieuwe inzichten over onze behandelingen.”

De NHR wil deze werkwijze ook toepassen op andere registraties die zij ondersteunt, zoals bijvoorbeeld voor bypass operaties, de implantatie van een pacemaker, transkatheter of operatieve aortaklep-vervangingen.

Beter en effectiever

De drie partijen hechten veel belang aan het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Ziekenhuizen krijgen door het delen van data beter zicht op de factoren die leiden tot de beste resultaten voor de patiënt tegen zo laag mogelijke kosten.”

“Zij kunnen op basis daarvan hun zorg beter en effectiever maken. Bovendien komt zo voor patiënten belangrijke informatie beschikbaar. Het geeft hen inzicht in de uitkomsten van de geboden behandelingen. Het helpt hen vervolgens om in de spreekkamer het juiste gesprek met de arts te voeren en zo samen tot een goede keuze voor een behandeling te komen. Deze samenwerking is dus direct in het belang van onze verzekerden.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.