Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crowdfunding voor betere diagnose trombose

De Trombosestichting Nederland start een crowdfunding-actie om geld op te halen voor een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen. Het gaat om een te ontwikkelen scan van internist Erik Klok (LUMC) waarmee het verschil tussen een nieuwe en oude buiktrombose kan worden waargenomen.

Naar verwachting hoeft een derde deel van de patiënten dankzij deze techniek geen bloedverdunners meer te slikken. Een buiktrombose is zeldzamer dan trombose in de benen of longen, maar de patiënten die erdoor worden getroffen lopen een verhoogd risico op bloeding. Het gaat onder meer om patiënten met problemen in hun maag, lever of darmen of die kanker hebben. Voor deze patiënten heeft het slikken van bloedverdunners extra nadelige gevolgen.

Geen straling

De nieuwe scantechniek waar internist Erik Klok (LUMC) aan werkt, maakt het mogelijk het verschil waar te nemen tussen een nieuwe en oude buiktrombose. Bij een nieuwe trombose is het slikken van bloedverdunners nodig, bij een oude trombose niet. Bijkomend voordeel is dat het om een scantechniek gaat waarbij geen straling vrijkomt en dat de scan slechts enkele minuten duurt.

Nauwkeurigere diagnose

Erik Klok: Door de grote ervaring die we al hebben opgedaan met deze nieuwe MRI techniek in beentrombose, ben ik er van overtuigd dat we met onze studie zorgen voor een nauwkeurigere diagnose van buiktrombose. Dat maakt een groot verschil in mijn spreekkamer: ik kan patiënten dan veel beter voorlichten over hun prognose en hoef de potentieel gevaarlijke antistollingsbehandeling alleen voor te schrijven als de trombose echt relevant is.”

Het totaal benodigd bedrag is  135.000 euro. De Trombosestichting Nederland wil dit bedrag ophalen via crowdfunding. op wil halen met crowdfunding. Het totaalbedrag dat er is opgehaald zal worden bekend gemaakt op Wereld Trombose Dag op zaterdag 13 oktober.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.