Naar verwachting hoeft een derde deel van de patiënten dankzij deze techniek geen bloedverdunners meer te slikken. Een buiktrombose is zeldzamer dan trombose in de benen of longen, maar de patiënten die erdoor worden getroffen lopen een verhoogd risico op bloeding. Het gaat onder meer om patiënten met problemen in hun maag, lever of darmen of die kanker hebben. Voor deze patiënten heeft het slikken van bloedverdunners extra nadelige gevolgen.
Geen straling
De nieuwe scantechniek waar internist Erik Klok (LUMC) aan werkt, maakt het mogelijk het verschil waar te nemen tussen een nieuwe en oude buiktrombose. Bij een nieuwe trombose is het slikken van bloedverdunners nodig, bij een oude trombose niet. Bijkomend voordeel is dat het om een scantechniek gaat waarbij geen straling vrijkomt en dat de scan slechts enkele minuten duurt.
Nauwkeurigere diagnose
Erik Klok: Door de grote ervaring die we al hebben opgedaan met deze nieuwe MRI techniek in beentrombose, ben ik er van overtuigd dat we met onze studie zorgen voor een nauwkeurigere diagnose van buiktrombose. Dat maakt een groot verschil in mijn spreekkamer: ik kan patiënten dan veel beter voorlichten over hun prognose en hoef de potentieel gevaarlijke antistollingsbehandeling alleen voor te schrijven als de trombose echt relevant is.”
Het totaal benodigd bedrag is 135.000 euro. De Trombosestichting Nederland wil dit bedrag ophalen via crowdfunding. op wil halen met crowdfunding. Het totaalbedrag dat er is opgehaald zal worden bekend gemaakt op Wereld Trombose Dag op zaterdag 13 oktober.