Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dialyseren niet altijd goed voor oudere nierpatiënt’

“Patiënten van boven de zeventig jaar leven langer met dialyse, maar bij patiënten van boven de tachtig neemt dat voordeel op de levensverwachting sterk af." Dit zegt Willem Jan Bos, die in juni 2018 is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bos bekleedt de nieuwe parttime leerstoel ‘Nefrologie: uitkomsten van zorg’. Hij gaat patiënten van boven de 80 niet adviseren niet te gaan dialyseren. Bos: “Wel gebruiken wij deze feiten om aan te geven dat we een serieus gesprek te voeren hebben. Wel of niet starten met dialyse zijn beide serieuze opties. We zijn nog niet in staat om individueel te voorspellen wie baat heeft bij behandeling met dialyse, in de zin van overleving en kwaliteit van leven, en wie niet.”

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe patiëntkarakteristieken en de verschillende behandelmogelijkheden van invloed zijn op het resultaat van de behandelingen, zo zegt hij op LUMC.nl

Zeldzame nierziekten

Bos is betrokken bij projecten gericht op het verbeteren van de zorg voor de nierpatiënt in het LUMC, het St. Antonius Ziekenhuis en in het samenwerkingsverband Santeon. In het LUMC werkt hij aan de organisatie van zorg voor zeldzame nierziekten en is hij lid van de LUMC stuurgroep voor value based healthcare. Daarnaast is hij een van beide voorzitters van het Linnean initiatief, waarbinnen patiënten, artsen en bestuurders samenwerken om uitkomstgerichte zorg te versnellen. Internationaal is hij voorzitter van de werkgroep Nierziekten van het International Consortium for  Health Outcomes Measurement (ICHOM).

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.