Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Direct ontslag bij botbreuken’ wint Santeon Verbeterprijs

Afgelopen vrijdag vond in Amersfoort het eerste Santeon congres voor leidinggevenden plaats. Met als thema ‘leiderschap in een waardegedreven ziekenhuis’ kwamen rond de 500 leidinggevenden uit de zeven Santeon ziekenhuizen bijeen.

Uitsmijter van de dag was de uitreiking van de Santeon Verbeterprijs. Om hiervoor in aanmerking te komen, konden ziekenhuizen hun beste verbeterinitiatieven indienen. Uit de 35 inzendingen koos een deskundige jury vijf genomineerden. Het publiek koos tijdens het congres de uiteindelijke winnaar.

Geen gips

Dit werd OLVG met het project ‘Direct ontslag bij botbreuken’. Patiënten op de SEH met eenvoudige botbreuken worden sinds enkele maanden direct ontslagen. Ze krijgen geen gips meer, maar een brace of verband dat ze zelf thuis kunnen verwijderen. Ze krijgen daarbij uitleg op de SEH, informatie via een folder en app en ze kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer voor vragen.

Tevreden

Al meer dan 800 patiënten zijn op deze manier behandeld en de resultaten zijn goed. Het aantal poliklinische controles daalde met 91 procent,  het aantal röntgenfoto’s met 72 procent en de kosten per patiënt met 75 procent. Ook de patiënten bleken tevreden met een gemiddeld rapportcijfer van 7.9. Daarnaast gingen de patiënten minder vaak naar een fysiotherapeut doordat ze minder vaak werden doorverwezen. De brace blijkt het mogelijk te maken beter te oefenen, waardoor patiënten minder stijfheid ervaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.