Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effectievere therapie door psychische behandeling af te stemmen op dna

Een internationaal consortium gaat de relatie tussen de genetische achtergrond van patiënten met psychische stoornissen en respons op behandeling in kaart brengen. Hierdoor kunnen medicijnen beter op de persoon worden afgestemd en is de therapie effectiever. De onderzoekers hebben 8 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen.

Het internationale consortium, waar de Universiteit Maastricht, de Rijksuniversiteit Groningen en ggz-aanbieder Parnassia Groep deel van uitmaken, gaat farmacogenetische kenmerken van patiënten in kaart brengen. Farmacogenetica is het vakgebied dat via de kennis van variaties in het menselijk dna wil verklaren waarom geneesmiddelen bij sommige mensen veel bijwerkingen geven en/of bij andere mensen niet of nauwelijks werken.

Kunstmatige intelligentie

De wetenschappers gaan in hun onderzoek kunstmatige intelligentie. Daarnaast zullen ze een grootschalige klinische studie uitvoeren onder mensen met een depressieve klacht, psychotische of angststoornis. Een algoritme zal worden opgezet voor het personaliseren van medicijnvoorschriften aan deze patiënten. Daarmee kan het aantal bijwerkingen worden verminderd en de effectiviteit van de behandeling vergroot.

Trial-and-error

Binnen de psychiatrie wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de oncologie, nog nauwelijks farmacogenetica toegepast. “Medicatie wordt in de psychiatrie veelal voorgeschreven via een trial-and-error aanpak, die voornamelijk gebaseerd is op de ervaring van artsen”, aldus hoofdonderzoeker Roos van Westrhenen van Universiteit Maastricht en Parnassia. “Recente studies tonen aan dat het bepalen van genen die betrokken zijn bij de omzetting van medicijnen de effectiviteit van de behandeling kan doen toenemen. Miljoenen patiënten kunnen daarvan profiteren.”

Belangrijke basis

Professor Bart Rutten, hoofd van de afdeling Psychiatrie van het Maastricht UMC+ zegt dat het onderzoek een belangrijke basis zal vormen om behandeling met medicijnen beter op de betreffende persoon af te stemmen. “Daarmee biedt het een veelbelovend uitzicht op vermindering van de psychische lijdenslast van patiënten.”

In de toekomst zal het aantal mensen met psychische stoornissen toenemen, dus het is noodzakelijk om behandelingen met medicijnen in de psychiatrie effectiever te maken, meldt Maastricht University.

Lees ook: Menzis brengt ggz-instellingen bij elkaar voor betere angst- en depressiezorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.