Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronisch overleg houdt ouderen uit ziekenhuis

In Zaanstreek-Waterland communiceren huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere eerstelijnszorgverleners via een elektronisch gestructureerd patiëntenoverleg. Het aantal ziekenhuisopnames van kwetsbare ouderen is hierdoor met zo’n 48 procent gedaald.

In 2015 startte een aantal huisartsen in de regio Purmerend een pilot ‘Multidisciplinair Samenwerken rond Ouderenzorg’. De huisartsen in Purmerend besloten gebruik te maken van een elektronisch gestructureerd patiëntenoverleg (eGPO). Doel was om de communicatie tussen hen en zorgverleners in het veld goed te laten verlopen en elkaar snel en gemakkelijk op de hoogte te brengen van wijzigingen in de gezondheid van de patiënt.  Inmiddels doet bijna de heflt van alle 55 praktijkhoudende huisartsen in Zaanstreek-Waterland mee met deze vorm van multidisciplinair samenwerken. Het project wordt gefinancierd door Zilveren Kruis, zo meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Minder druk op ziekenhuisbedden
Omdat huisartsen eerder en beter in beeld hebben waar tijdig zorg nodig is, kunnen crisissituaties worden voorkomen of beperkt. Dat is voor patiënten prettig, maar zorgt eveneens voor minder druk op ziekenhuisbedden en drukt hoge ziekenhuiskosten. Uit de eerste resultaten gemeten bij een van de deelnemende praktijken bleek dat er voor de start van de multidisciplinaire samenwerking in 2015 bijna honderd 75-plussers werden opgenomen in het ziekenhuis, in 2016 waren dat er 47.

De patiënt beslist 
Liesbeth Vos, huisarts te Purmerend en een van de initiatiefnemers, legt uit dat de patiënt ook zelf invloed heeft op het zorgbehandelplan dat eerstelijnszorgverleners voor hen opstellen: “Dit systeem helpt ons om op een andere manier naar de patiënt te kijken en de patiënt bij de zorg te betrekken. Voordat we met de multidisciplinaire samenwerking aan de slag gaan, wordt er een zorgbehandelplan opgesteld. Hierin krijgt de patiënt de ruimte om aan te geven waar de behoefte

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.