Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ervaringskennis patiënten krijgt niet altijd genoeg ruimte’

Patiëntenparticipatie wordt steeds belangrijker binnen de gezondheidszorg. Maar in de dagelijkse praktijk blijkt het lastig om hier invulling aan te geven.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Susan Woelders aan het  AMC. Die deed hiervoor op verschillende plekken in de langdurige zorg onderzoek naar hoe patiëntenparticipatie vorm krijgt.

Actieve inzet

Zij concludeert dat er niet vanzelfsprekend ruimte is voor de ervaringskennis van patiënten. Het vraagt een actieve inzet van zorgprofessionals. Daarnaast van  onderzoekers om hun perspectief te leren kennen.

Niet passende kaders

Dit heeft te maken met allerlei machtsdynamieken in het uitwisselen van kennis. Anderen bepalen vaak of de patiënt zelf in staat is om mee doen. Ook worden patiënten vaak uitgenodigd binnen niet passende structuren en kaders. Ook wordt hun inbreng niet altijd op waarde geschat.

Reflectie

Ze pleit voor een reflectie van onderzoekers en professionals op deze machtsvragen. Zo is actief ruimte te maken voor de inbreng en de ervaringskennis van patiënten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.