Jaarlijks stellen het ETZ en Tilburg University een half miljoen euro beschikbaar voor We Care. De meeste studies duren vooralsnog één jaar. Bij alle onderzoeken zijn een medisch specialist van het ziekenhuis en een onderzoeker van de universiteit betrokken. Het programma komt voor uit een samenwerkingsovereenkomst die het ziekenhuis en de universiteit vorig jaar ondertekenden om onderzoek te verdiepen en te verbreden. Het programma loopt tot 2023.
Regie
De patiënt krijgt binnen de gezondheidszorg steeds meer de regie over zijn eigen behandeling. Hij is daarbij steeds vaker de gesprekspartner in de spreekkamer van de medisch specialist. Mede daarom is bij We Care gekozen voor het thema ‘Gedeelde besluitvorming’. Over dit actuele thema is op wetenschappelijk vlak nog veel te onderzoeken.
Zo gaat een van de studies over communicatie tussen arts en patiënt en hoe gedeelde besluitvorming dat kan verbeteren. Een ander onderzoek brengt het zorgpad ‘Vrouwen met hartklachten’ in kaart. Op basis daarvan wordt een keuzehulp ontwikkeld die patiënt en zorgverlener helpt bij het samen uitstippelen van het gewenste behandeltraject.
Schat aan data
Datawetenschap en kunstmatige intelligentie is het andere hoofdthema binnen We Care. Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ: “Het ziekenhuis heeft met alle geregistreerde patiëntengegevens in het elektronisch patiëntendossier een schat aan data. Onderzoekers van Tilburg University hebben de kennis om deze data te analyseren en te vertalen naar voorspellende modellen.”
Hersentumoren
Kunstmatige intelligentie is bijvoorbeeld in te zetten bij de behandeling van hersentumoren. Op dit moment baseert een hersenchirurg de keuze voor het type operatie vooral op scans die van de hersenen zijn gemaakt en eerdere praktijkervaringen. Zo schat hij vooraf in wat de effecten van de operatie zijn. Nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken laten mogelijk vooraf zien hoe bepaalde operaties voor een patiënt uitpakken.
Een ander We Care-onderzoek kijkt naar het toepassen van data op radiologische beelden. Het beoordelen van CT-beelden door radiologen is arbeidsintensief en relatief foutgevoelig. Met technologie en algoritmes voor patroonherkenning is de zorg voor radiologie patiënten te versnellen en dus uiteindelijk te verbeteren.