Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ETZ en Tilburg University doen onderzoek naar betere patiëntenzorg

De zorg voor patiënten verbeteren. Dat is het doel van acht nieuwe studies binnen het onderzoeksprogramma We Care. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Tilburg University werken daarin samen. De twee hoofdlijnen van de onderzoeken zijn gedeelde besluitvorming en slim gebruik van data.

Jaarlijks stellen het ETZ en Tilburg University een half miljoen euro beschikbaar voor We Care. De meeste studies duren vooralsnog één jaar. Bij alle onderzoeken zijn een medisch specialist van het ziekenhuis en een onderzoeker van de universiteit betrokken. Het programma komt voor uit een samenwerkingsovereenkomst die het ziekenhuis en de universiteit vorig jaar ondertekenden om onderzoek te verdiepen en te verbreden. Het programma loopt tot 2023.

Regie

De patiënt krijgt binnen de gezondheidszorg steeds meer de regie over zijn eigen behandeling. Hij is daarbij steeds vaker de gesprekspartner in de spreekkamer van de medisch specialist. Mede daarom is bij We Care gekozen voor het thema ‘Gedeelde besluitvorming’. Over dit actuele thema is op wetenschappelijk vlak nog veel te onderzoeken.

Zo gaat een van de studies over communicatie tussen arts en patiënt en hoe gedeelde besluitvorming dat kan verbeteren. Een ander onderzoek brengt het zorgpad ‘Vrouwen met hartklachten’ in kaart. Op basis daarvan wordt een keuzehulp ontwikkeld die patiënt en zorgverlener helpt bij het samen uitstippelen van het gewenste behandeltraject.

Schat aan data

Datawetenschap en kunstmatige intelligentie is het andere hoofdthema binnen We Care. Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur ETZ: “Het ziekenhuis heeft met alle geregistreerde patiëntengegevens in het elektronisch patiëntendossier een schat aan data. Onderzoekers van Tilburg University hebben de kennis om deze data te analyseren en te vertalen naar voorspellende modellen.”

Hersentumoren

Kunstmatige intelligentie is bijvoorbeeld in te zetten bij de behandeling van hersentumoren. Op dit moment baseert een hersenchirurg de keuze voor het type operatie vooral op scans die van de hersenen zijn gemaakt en eerdere praktijkervaringen. Zo schat hij vooraf in wat de effecten van de operatie zijn. Nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken laten mogelijk vooraf zien hoe bepaalde operaties voor een patiënt uitpakken.

Een ander We Care-onderzoek kijkt naar het toepassen van data op radiologische beelden. Het beoordelen van CT-beelden door radiologen is arbeidsintensief en relatief foutgevoelig. Met technologie en algoritmes voor patroonherkenning is de zorg voor radiologie patiënten te versnellen en dus uiteindelijk te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.