Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Federatie Medisch Specialisten pleit voor zorgvuldigheid bij introductie VBHC

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) omarmt VBHC in haar Hoofdlijnakkoord voor de medisch specialistische zorg. Desondanks wil de federatie realistisch en zorgvuldig zijn en zich niet blindstaren op de belofte van VBHC, zo is te lezen in het onlangs uitgekomen Standpunt Value Based Health Care.

VHBC is een concept en geen uniek recept voor succes, zo schrijft de FMS in het Standpunt Value Based Healthcare. “We moeten ons niet blind staren op de belofte, het concept VBHC kent ook zijn beperkingen. We moeten oog houden voor de risico’s en nadelen die ook aan het concept VBHC kleven.” Volgens FMS moet VHBC zo worden ingezet, dat het tot voordeel wordt, en niet tot last; geen primair economische tool, maar een manier om de kwaliteit van de zorg te doen verbeteren. Daartoe moet het niet worden ingezet als ‘management tool, maar onderdeel vormen van de ‘hearts and minds’ van patiënten en dokters. En onderzoek moet uitmaken of het concept VBHC inderdaad leidt tot wat ervan verwacht wordt.

Netwerkgeneeskunde

De gedachte van Michael Porter dat zorg georganiseerd is in ‘integrated practice units’ sluit aan bij de visie van FMS op Netwerkgeneeskunde, zoals de federatie heeft beschreven in Visiedocument Medisch Specialist 2025. De reikwijdte van de netwerkgeneeskunde blijft volgens FMS echter vooralsnog beperkt. “Zorgstraten zijn prima voor enkelvoudige aandoeningen, maar worden lastiger in het geval van multi-orgaanproblemen”, aldus FMS in het Standpunt.

Uitkomstinformatie

Het meten van uitkomsten van zorg die er voor de patiënt toe doen staat centraal in het concept van VBHC. FMS onderschrijft de ambitie dat voor de helft van de ziektelast uitkomstinformatie beschikbaar komt voor patiënten en professionals. Voor het meten van uitkomsten gaat de voorkeur uit naar gestandaardiseerde instrumenten en moet de uitkomstinformatie bruikbaar zijn in de spreekkamer en het gesprek tussen patiënt en arts. De federatie vindt het prima om aan te sluiten bij internationale initiatieven zoals ichom.org/”>ICHOM (International Consortium for Health Outcomes Measurement), maar wijst ook met nadruk op meetinstrumenten die in Nederland zijn ontwikkeld. “Er zijn als diverse meetinstrumenten ontwikkeld die draagvlak onder professionals en patiënten hebben.” Bewezen succesvolle initiatieven kunnen worden opgeschaald.

ICT

Voorwaarde voor grootschalige invoering van uitkomstmetingen is dat er een goede oplossing komt voor de ict-belemmeringen die artsen ervaren evenals de toename van de administratieve lasten. Ook privacywetgeving brengt beperkingen met zich mee. “Het creëren van waarde over de gehele zorgketen is uitsluitend mogelijk als de gehele zorgketen zicht hier gezamenlijk voor inzet en op ingericht is”, schrijft FMS. Volgens de federatie is deze inspanning vooralsnog beperkt tot de tweedelijnszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.