Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Generieke PROM bewijst waarde in ouderenzorg

Het inzetten van een generieke PROM in het zorgproces bij ouderen kan de gezamenlijke besluitvorming verbeteren. Daarnaast kan de vragenlijst zorgen voor een grotere tevredenheid van patiënten doordat de zorg meer op maat is.

Dit meldt IQ healthcare. The Older Persons and Informal Caregivers Survey-Minimum DataSet ofwel TOPICS-Short Form is een PROM die gebaseerd is op de in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg ontwikkelde vragenset. Deze neemt de prioriteiten van ouderen zelf als uitgangspunt en blijkt valide (Santoso et al., 2018).

Andere behandeldoelen

PROMs zijn cruciaal om te beoordelen of zorg leidt tot meer gezondheids- en welzijnswinst voor de oudere patiënt. Behandeldoelen van ouderen zijn immers vaak niet te definiëren aan de hand van begrippen als genezen, ziektevrije periode of overleving. Voor de meeste ouderen zijn behoud van zelfstandig functioneren, minder belasting van de mantelzorgers en kwaliteit van leven van groter belang. Ouderen stellen dus andere prioriteiten dan volwassenen van jongere leeftijd.

Belangrijke onderwerpen

Door gebruik te maken van een generieke PROM komen belangrijke onderwerpen aan bod die anders wellicht onbesproken waren gebleven. De vragenlijst verbetert bovendien de gezamenlijke besluitvorming en de tevredenheid over de zorg. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NvKG) TOPICS-SF succesvol gepilot als dé PROM in de geriatrie.

Landelijk

Momenteel wordt de TOPICS-SF landelijke geïmplementeerd in de klinische geriatrie. Daarnaast lopen er initiatieven, zoals het Carcinoom Spreekuur in het Radboudumc, waarbij de TOPICS-SF wordt afgenomen bij ouderen om beslissingen rondom behandeling te verbeteren. Ouderen zelf hebben aangegeven in onderzoek dat zij het belangrijk vinden dat een zorgprofessional met hen spreekt over de domeinen die in de TOPICS-SF zijn opgenomen. Deze voorbeelden weerspiegelen de behoefte vanuit zorgprofessionals en ouderen om de ziekte van de patiënt te plaatsen in de context van deze individuele patiënt.

Lees hier het artikel van AMM Santoso, JE Lutomski, CS Hofman, SF Metzelthin, JW Blom, PJ van der Wees, MGM Olde Rikkert, RJF Melis en het TOPICS-MDS Consortium.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.