Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartzorg gaat inkopen op basis van uitkomsten

De innovatie-afdeling van de Nederlandse Hart Registratie (NHR) is samen met zorgverzekeraar Menzis en tien ziekenhuizen gestart met een nieuw model voor de inkoop van dotter- en omleidingsoperaties. In het model staan voor patiënten relevante uitkomsten centraal. Het beloont kwaliteit in plaats van het aantal behandelingen

Cardiologen en hartchirurgen werken al tijden aan kwaliteitsbewaking en -verbetering door uitkomsten van zorg te meten en vergelijken. Het nieuwe model stimuleert dit. Dennis van Veghel, directeur van de NHR: “Kwaliteitsverbetering wordt vanaf nu beloond, iets wat vanzelfsprekend lijkt maar tot nu toe vaak niet zo is. De uitkomst van zorg wordt leidend. Is deze gunstiger dan verwacht dan wordt het ziekenhuis beloond, is deze minder gunstig dan houdt het ziekenhuis minder geld over.”

Gestraft

Volgens Van Veghel kent de huidige bekostigingssystematiek nog te vaak prikkels die kwaliteitsverbetering bemoeilijken. “Als patiënten nu binnen een jaar opnieuw gedotterd moeten worden, mogen ziekenhuizen die ingreep apart factureren. Het liefst wil je zo’n tweede dotter voorkomen, maar ziekenhuizen die daar werk van maken, lopen omzet mis. Hetzelfde geldt voor het aantal IC-dagen. Als een ziekenhuis door een verbeterproject minder complicaties heeft en daarmee het aantal IC-dagen weet te verminderen, raakt het omzet kwijt. Het kan niet de bedoeling zijn dat ziekenhuizen die zorg verbeteren daarvoor gestraft worden. Je wilt juist dat ze beloond worden en dat kan met dit model.”

Betrouwbare informatie

Om de verwachte uitkomsten goed in beeld te brengen is er betrouwbare informatie nodig. Ward Bijlsma, manager zorginkoop bij Menzis: “Er wordt een breed palet aan data gebruikt, waaronder de overlevingskans, het aantal herbehandelingen, of er infecties optreden en het patiëntoordeel over de kwaliteit van leven. De binnen de NHR beschikbare data vormen de basis voor dit innovatieve model.”

Veilige leeromgeving

Desondanks vindt de vernieuwende pilot plaats binnen een veilige leeromgeving. Bijlsma: “We weten nog niet exact waar we in de praktijk tegenaan zullen lopen, maar het doel is dat wij betalen voor betere kwaliteit tegen lagere totaalkosten. Dan moet het dus ook lonen voor ziekenhuizen om te investeren in betere kwaliteit. Dat maken we hiermee mogelijk.”

Naast de NHR en Menzis nemen AMC, Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, Haga Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Tergooi, UMCG en de Santeon ziekenhuizen Catharina Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG en St. Antonius Ziekenhuis deel aan dit project.

Voorbeeld

Wat Menzis betreft is deze nieuwe manier van afspraken maken rondom hartzorg een voorbeeld van hoe het op veel meer gebieden in de zorg moet gaan. Vorig jaar is Menzis ook begonnen met het op deze wijze inkopen van heup- en knievervangingen en het behandelen van staar. Daarnaast gaat Menzis nieuwe waardegerichte afspraken maken rond het behandelen van reuma, borstkanker en de laatste fase van nierfalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.