Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft verpleegkundigen vindt inbreng patiënt net zo belangrijk als eigen mening

De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden hecht net zoveel waarde aan de mening van de patiënt/cliënt bij het maken van zorgkeuzes als aan de eigen professionele mening. Een derde vindt de mening van de patiënt of cliënt zelfs belangrijker. Dit valt te lezen in een peiling over samen beslissen van Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland (V&VN) die is ingevuld door zo’n 1.400 zorgprofessionals.

De verpleegkundigen overleggen met de patiënt bijvoorbeeld over het kiezen van de behandeling, de overplaatsing naar een andere zorgvorm en het wel of niet staken van een behandeling. Ook worden de wensen en behoeften van een cliënt in kaart gebracht en wordt gekeken hoe dat invloed heeft op de keuzes die moeten worden genomen.

Vaardigheden

Vooral in de ggz geven verpleegkundigen en verzorgenden aan dat ze de vaardigheden hebben om samen met de cliënt een beslissing te maken over de zorg. Ook in de gehandicaptenzorg en bij huisartsenpraktijken heeft zo’n 90 procent van de zorgprofessionals vertrouwen in eigen kunnen. In de acute zorg, revalidatiezorg en ziekenhuiszorg denkt iets meer dan 80 procent van de professionals deze vaardigheden te hebben.

Moeizaam

Hoewel verpleegkundigen en verzorgenden samen beslissen belangrijk vinden, geeft 60 procent van hen in de peiling aan dat het moeizaam gaat. Soms ontbreekt een multidisciplinair overleg en een goede samenwerking tussen arts en verpleegkundig team. Door de hoge werkdruk wordt het ook voor professionals die naar eigen zeggen geneigd zijn om te overleggen met de patiënt, moeilijk om dit vorm te geven. Werkdruk is vooral in de openbare gezondheidszorg, revalidatiezorg en verpleeghuiszorg een van de belangrijkste knelpunten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.