Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het helpt als de raad van bestuur in VBHC gelooft’

Erasmus MC behoort tot de internationale top bij het werken met VBHC. Het ziekenhuis heeft de ambitie leidend te worden in het toevoegen van meerwaarde aan patiënten

 VBHC is expliciet opgenomen in het strategieplan van het ziekenhuis. “Het helpt als de raad van bestuur erin gelooft”, zegt Jan Hazelzet, hoogleraar waardegedreven zorg bij het Erasmus.

De afgelopen jaren zijn voor enkele ziektebeelden uitkomstindicatoren opgesteld. Die leverden een blauwdruk voor de volgende 24, terwijl er nog tien tot vijftien in de wachtrij staan. In 2020 moeten er dertig sets van indicatoren zijn opgesteld en worden gemeten. Per aandoening zijn multidisciplinaire teams gevormd van alle betrokken specialismen en verpleegkundigen.

Ook patiënten vertellen wat zij relevante uitkomsten vinden. ‘We registreren ons suf voor de verantwoording aan zorgverzekeraars en Inspectie. Maar al die informatie levert geen concrete bijdrage aan de verbetering van de zorg. Als we dat wat we meten, nu eens echt gaan gebruiken om de zorg te verbeteren. Dat is wat ons drijft”, aldus Hazelzet.

Gerichter werken

De specialisten kunnen met VBHC veel gerichter werken. “Bij hartfalen is het van belang dat patiënten weer kunnen traplopen, hun kleinkind kunnen optillen of dat het beter gaat met kortademigheid. De antwoorden vergelijken we met vorige keren. Samen leren we zo wat op de lange termijn het beste werkt. We volgen patiënten daaromm over een langere periode dan gebruikelijk is. Voor patiënten met een hazelip kijken we nu standaard op 22-jarige leeftijd hoe het litteken eruitziet en hoe de stem klinkt.  Bij kankerpatiënten meten we nu standaard hoe ze vijf jaar na de operatie eraan toe zijn.”

Samenwerking

De volgende stap is samenwerking met zorgaanbieders buiten de muren van het ziekenhuis. Patiënten die een herseninfarct hebben gehad, verlaten het ziekenhuis meestal binnen een week. Ze gaan dan naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis. Het zou beter zijn voor patiënten als specialisten uit het ziekenhuis samen met de revalidatiearts een behandelplan opstellen. Met zorgverzekeraar Zilveren Kruis bekijken het Erasmus en de revalidatie-organisatie hoe ze samen de kosten kunnen dragen en de vergoeding eerlijk kunnen verdelen. ‘We streven naar één vergoeding voor het hele traject.’

Betere uitkomsten

Het doel voor het Erasmus is betere uitkomsten, op een meer patiëntgerichte manier, tegen lagere kosten. Voor dat laatste meet het ziekenhuis hoeveel tijd specialisten en verpleegkundigen kwijt zijn bij bepaalde aandoeningen. “De vertaling van de loonkosten naar de werkelijke kosten leert dat er vreemde discrepanties zijn tussen de geleverde vergoeding en de werkelijke kosten. Sommige aandoeningen zijn verliesgevend, andere juist weer niet. Door de omvang van Erasmus middelt dat uit.”

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.