Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Ziekenhuis Thuis houdt kwetsbare ouderen uit ziekenhuis

Het Ziekenhuis Thuis is een zorgprogramma waarbij ouderen met een cognitieve beperking die acute ziekenhuiszorg nodig hebben deze ziekenhuiszorg in hun thuisomgeving krijgen. Dit kan mogelijk veelvoorkomende complicaties van een ziekenhuisopname voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of de kwaliteit van de zorg thuis vergelijkbaar is met die in het ziekenhuis.

Het project Het Ziekenhuis Thuis is gestart met een voorstudie naar de haalbaarheid van een omvangrijker implementatieonderzoek. Het protocol is beschreven in BMJ Open.

Ouderen met een cognitieve beperking die acuut in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen vaak complicaties door de stress van de ziekenhuisopname, zoals een delirium of functionele achteruitgang. Dit kan opname in een verpleeghuis noodzakelijk maken. Het idee van Het Ziekenhuis Thuis  is om de ziekenhuiszorg in deze gevallen thuis te verlenen, vanuit de idee dat dit tot minder onrust en complicaties leidt.

Verschillende plekken

Bij een acute opname van een patiënten van 65 jaar en ouder met een cognitieve beperking, beoordeelt de arts op de SEH of de patiënt geschikt is voor deelname aan het onderzoek en bereid is om aan het onderzoek mee te werken. De patiënt blijft één nacht in het ziekenhuis, daarna krijgt hij at random de verdere ziekenhuiszorg thuis of in het ziekenhuis. De zorg is inhoudelijk hetzelfde, maar vindt alleen op verschillende plekken plaats. In beide gevallen bezoekt de verpleegkundige de patiënt meermalen per dag, komt de arts eenmaal per dag langs en zijn beiden oproepbaar voor spoedvisites. De patiënt heeft een alarmsysteem voor noodoproepen. De fysiotherapeut begeleidt de patiënt met zijn mobiliteit en verder kunnen zo nodig andere disciplines bij de zorg betrokken zijn.

Groter onderzoek

Deelnemers aan het onderzoek en/of hun begeleiders worden drie en zes maanden na ‘opname’ geïnterviewd over hun ervaringen met de zorg thuis of in het ziekenhuis. Daarnaast vergelijken de onderzoekers de kwaliteit van de zorg en de zorgkosten en evalueren ze het zorgproces. Een groter onderzoek naar de implementatie van deze vorm van ziekenhuiszorg is haalbaar als de kwaliteit van de zorg thuis hetzelfde is als in het ziekenhuis en als de helft van de patiënten die voor de ziekenhuiszorg thuis geschikt zijn, daar ook voor kiest.

Naar het artikel op BMJ Open

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.