Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisarts krijgt meer tijd voor zorg

Huisartsen in achterstandswijken hebben te maken met complexe zorgvragen en een hoge werklast. Een nieuwe manier van samenwerken moet uitkomst gaan bieden.

Door ‘Krachtige basiszorg’  moet meer tijd en aandacht ontstaan voor patiënten met complexe problemen.

Meer tijd en aandacht

Gezondheidscentrum Banne Buiksloot, in Amsterdam is een van de deelnemende praktijken. Huisarts Wouter van Weers: “De praktijk neemt een actieve rol in het organiseren van de samenwerking in de wijk. Het aantal huisartsen en assistentes is uitgebreid. Er is bovendien een spoedarts aangesteld voor vragen aan de balie. Hierdoor neemt de druk op het spreekuur af. Patiënten merken dat we meer tijd en aandacht hebben.”

Experimenteren

Zilveren Kruis en de Achterstandsfondsen van de vier grote steden ondersteunen de huisartsen met een vrij te besteden opslag op het basistarief. “De aanbieders krijgen uitdrukkelijk de ruimte om te experimenteren om aanpak van zorg op maat in de wijk toe te passen”, aldus Fred Schaaf, zorginkoper bij  Zilveren Kruis.

Onderzoek

De geïntegreerde samenwerking tussen het medisch en sociale domein leidt tot een toename in de ervaren gezondheid van patiënten. Ook wordt er minder dure zorg ingezet, toont onderzoek aan. De besparing op jaarbasis is 356 euro per patiënt en 700 euro per nieuwe GGZ patiënt. Regionaal kan potentieel 10 procent van de ziekenhuis- en GGZ-zorg worden voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.