Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ikazia implementeert 80 procent van ZE&GG-programma

De medisch-specialistische zorg moet eind dit jaar zo’n 80 procent van de Implementatieagenda van het programma ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) realiseren. Door een versnellingsslag heeft het Ikazia Ziekenhuis deze doelstelling al dit voorjaar behaald. “Voor onze patiënten betekent dit dat ze sneller de ‘bewezen beste kwaliteit van zorg’ krijgen”, zegt Romy Seton, projectleider ZE&GG van het Rotterdamse ziekenhuis.
© Monster Ztudio / stock.adobe.com

Geen ziekenhuis ontkomt er meer aan om onzinnige zorg terug te dringen met als doel de zorg betaalbaar te houden zonder in te leveren op kwaliteit. Daarom initieerden branche- en beroepsverenigingen in de medisch-specialistische zorg het programma ZE&GG. De afspraken daarover zijn vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord MSZ. Deze afspraken zijn ook meegenomen in het nieuwe Integraal Zorgakkoord (IZA). Het gezamenlijke doel is gepast gebruik van medisch-specialistische zorg bevorderen. In 2025 moet zorgevaluatie integraal onderdeel zijn van het reguliere zorgsysteem waarbij de patiënt de bewezen beste zorg krijgt.

Verbeter- en leerprogramma

Niet alle zorg is gepast of heeft een bewezen meerwaarde. Met gestructureerde zorgevaluaties onderzoekt ZE&GG welke zorg, voor welke patiënt, in welke situatie het meest effectief is. Het programma is daarmee een continu verbeter- en leerprogramma voor bewezen beste zorg. ZE&GG biedt ook een platform waarin deelnemende partijen samenwerken, van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Gezamenlijk werken zij aan een Kennisagenda, een Evaluatieagenda en een Implementatieagenda.

Van de Implementatieagenda, die sinds 2020 bij ZE&GG hoort, moet eind dit jaar 80 procent zijn gerealiseerd. Ikazia heeft deze doelstelling inmiddels bereikt. Hiermee is het ziekenhuis met veertien andere zelfstandige klinieken en ziekenhuizen programmakoploper. “Ikazia blinkt vooral uit in de transparante manier van rapporteren over de ingezette en gerealiseerde concrete acties”, aldus Siegfried Mulder, senior inkoper van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De koplopers tonen als sectorvoorbeeld hoe de onderwerpen van de Implementatieagenda in de dagelijkse zorgpraktijk kunnen worden doorgevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.