De interactieve tool biedt een stappenplan over welke keuzes gemaakt worden voor de ontwikkeling van indicatoren over de kwaliteit van zorg. Ook geeft de tool aan of een indicator voldoet aan de eisen uit het Toetsingskader Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten 3.0.
Dertien stappen
De indicatortool, ontwikkeld voor het Zorginstituut Nederland, beschrijft in dertien stappen welke keuzes gemaakt moeten worden en welke methodologische afwegingen belangrijk zijn. De tool stipt bijvoorbeeld aan om alle relevantie perspectieven mee te nemen in het proces en om stakeholders te betrekken via een werkgroep.
Werksessessies
Zo zijn bijvoorbeeld de vier thema’s voor basisveiligheid in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg ontwikkeld in werksessies met zorgprofessionals en is die input de basis geweest voor de ontwikkeling van de thema’s. Deze basis leidde tot een lijst van verplichte en vrijwillige indicatoren waaruit zorgprofessionals en –aanbieders zelf kunnen kiezen.
Belang
De ontwerpers van de tool benadrukken dat informatie over de kwaliteit van zorg belangrijk is omdat de cliënt anders geen goede keuze kan maken, omdat zorgverleners geen inzicht krijgen waar verbeteringen moeten worden doorgevoerd en omdat verzekeraars niet gestimuleerd worden tot het inkopen van goede zorg.
Het overzicht van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten wordt beheerd door Zorginstituut Nederland in het Register.
