Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie over leefstijl helpt darmkankerpatiënten

Mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten, ervaren een betere kwaliteit van leven dan hun lotgenoten die dit niet doen. Patiënten krijgen echter vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding. Zorgprofessionals zijn meestal niet op getraind. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Merel van Veen bij Wageningen University en Integraal Kankercentrum Nederland.

Veel groente, weinig rood vlees en liever geen alcohol, dat is de kern van het advies voor gezonde voeding zoals het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dit geven. Daarnaast is het advies voldoende bewegen. De norm ligt daarbij op een half uur matig intensief bewegen per dag. Weinig mensen halen de normen en deze zijn nog extra lastig te realiseren voor mensen die herstellen van kanker.

In het onderzoek van Van Veen vulden mensen na darmkankerbehandeling een vragenlijst in. Hieruit bleek dat zij veel behoefte hebben aan informatie en advies over voeding tijdens en na kanker.

Minder vermoeid

Al kort na de operatie hebben patiënten de overtuiging dat gezonde voeding bijdraagt aan hun herstel. Als zorgprofessionals informatie over voeding geven, dan sterkt dit deze overtuiging. 78 procent van de patiënten die informatie kregen, waren ook daadwerkelijk iets gezonder gaan eten, ten opzichte van 42 procent van de mensen die geen informatie kregen. Uit het onderzoek bleek dat mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten dan gemiddeld, minder vermoeid zijn en een beter algeheel functioneren ervaren.

Leefstijladvies

Naast patiënten werden ook oncologieverpleegkundigen bevraagd. Daarbij geeft bijna de helft van de oncologieverpleegkundigen aan dat ze te weinig kennis hebben om advies te geven over voeding en beweging.

Om betrouwbare informatie voor hen, voor andere zorgprofessionals en voor patiënten beschikbaar te stellen is binnen het onderzoek een website ontwikkeld over voeding en kanker: www.voedingenkankerinfo.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.