Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Kremer: ‘Kijk verder dan kant-en-klare vragenlijsten’

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving pleit voor anders verantwoorden omdat de huidige systemen de zorg niet beter maken.

De raad presenteerde deze week met het advies ‘Blijk van vertrouwen. Anders verantwoorden voor goede zorg’.  Het advies is volgens de raad nodig omdat de huidige verantwoordingsstructuren  gevoelens van onmacht en nutteloosheid voeden.  Ook leveren ze geen bijdrage aan betere zorg.

Het RVS-advies pleit voor een drastische verandering van de huidige structuren. Jan Kremer is lid van de projectgroep die binnen de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) die het advies heeft opgesteld.

Valkuilen

Anders verantwoorden en waardegedreven zorg kunnen elkaar volgens hem helpen, maar hij ziet ook valkuilen. Kremer: “Er schuilt altijd een gevaar in dat kwaliteit wordt beoordeeld op een beperkte set waarden die gemakkelijk meetbaar zijn en dat we daardoor te veel op het gemiddelde gaan sturen.”

Het risico is volgens hem dat er dan dingen niet gemeten worden die voor patiënten wel belangrijk zijn. Kremer: “Toen ik nog als gynaecoloog werkte, was het succes natuurlijk af te meten aan hoeveel zwangerschappen er tot stand kwamen. Maar dat was niet het enige dat telde. Er was bijvoorbeeld een patiënte die blij was dat ze niet depressief was geworden door de behandeling. Dat telde voor haar als een positief resultaat. Als je op een beperkte set indicatoren meet, mis je dit soort resultaten.”

Toetsbaar

Kremer benadrukt dat iedereen die zorg verleent zich toetsbaar moet opstellen. “Niemand moet bang zijn om vragen te stellen bij de dagelijkse praktijk. Dat is een basishouding waarmee we verder komen op weg naar goede zorg. Mijn ervaring is dat professionals echt wel verantwoording willen afleggen.”

Het beoordelen van zorg begint volgens Kremer op de werkvloer en niet aan een beleidstafel op afstand. “Het moet onderdeel zijn van een leerproces en er moet niet een centrale partij zijn die het voor een hele sector invult. Het gevaar bestaat dat de kwaliteit dan beoordeeld wordt op basis van keiharde metingen. Kijk vooral ook naar verhalen van patiënten en ervaringen van professionals die niet in kant-en-klare vragenlijsten passen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.