Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kernset generieke PROMs optimaliseert meten van uitkomsten

Om patiëntgerapporteerde uitkomsten beter te kunnen vergelijken, en niet voor iedere aandoening een nieuwe PROM te hoeven opstellen, is er een kernset generieke PROMs ontwikkeld vanuit het landelijke Programma Uitkomstgerichte zorg. De nieuwe set werd vorige week gepresenteerd op de Landelijke conferentie Generieke PROMs georganiseerd door het programma Uitkomstgerichte Zorg.

Patient Reported Outcome Measures (PROMs) geven inzicht in de door een patiënt ervaren gezondheid. Denk aan pijn en het fysiek, sociaal en mentaal functioneren. PROMs hebben vaak de vorm van vragenlijsten, op papier, online of in digitale apps. Generieke PROMs kunnen eenvoudiger inzicht bieden in aspecten van ervaren gezondheid voor patiënt en zorgprofessional. Dat houdt in dat iedereen de belangrijkste generieke uitkomsten met dezelfde hanteerbare en kwalitatief goede vragenlijsten meet, schrijft de NVZ in een online bericht.

Vragenlijsten

In de afgelopen jaren zijn vele verschillende vragenlijsten ontwikkeld om te meten hoe de patiënt de zorgverlening heeft ervaren. Deze PROMs worden los van elkaar geïmplementeerd. Bovendien zijn ze nog niet voor iedere aandoeningen beschikbaar.

Uit de Waardegedreven zorg scan 2021 van de NVZ blijkt dat slechts 12 procent van de ondervraagde instellingen systematisch PROMs uitvraagt bij alle patiënten. Het merendeel van de respondenten (81 procent) vraagt PROMs uit bij maximaal de helft van de patiënten.

Lastig vergelijken

De uitkomsten van aandoeningsspecifieke PROMs zijn bovendien lastig met elkaar te vergelijken, omdat iedere vragenlijst een andere vorm of opbouw heeft. Hierdoor zijn ze onvoldoende inzetbaar om te kunnen leren en verbeteren voor alle patiëntgroepen.

Landelijke set

Eén landelijke set generieke PROMs voor alle patiënten biedt nu uitkomst. De eerste stappen voor generieke PROMs zijn nu gezet met de vaststelling van een kernset van acht domeinen. Dit zijn: Kwaliteit van leven, Ervaren gezondheid, Fysiek functioneren, Sociaal functioneren/participatie, Angst, Depressie, Vermoeidheid en Pijn. De acht domeinen hebben betrekking op alle patiënten. Op de acht domeinen is een beperkte set vragenlijsten geselecteerd voor het meten van patiëntgerapporteerde uitkomsten. De vragen zijn zo gekozen dat de uitkomsten zijn te vergelijken over specialismen en patiëntengroepen heen. De set is, waar nodig, aan te vullen met met aandoeningsspecifieke PROMs.

Uitkomstgerichte zorg

De set komt tot stand uit het Programma Uitkomstgerichte Zorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) investeerde zo’n 70 miljoen euro in dit pProgramma (periode 2018 tot 2022) om te stimuleren dat zorgprofessional en patiënt samen kunnen beslissen wat voor die persoon de beste behandeling is. En te overleggen waar de kwaliteit het beste is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.