Home KiZ special De waarde van zorg op afstand na de coronacrisis (2021)

KiZ special De waarde van zorg op afstand na de coronacrisis (2021)

De afgelopen jaren zijn vele digitale zorgvormen getest. Zorg op maat kan dichtbij de patiënt, ondanks de fysieke afstand, zo is gebleken. De coronapandemie heeft alle ontwikkelingen op dit gebied noodgedwongen versneld. Na de pandemie zullen mooie combinaties ontstaan van face-to-face zorg met digitale oplossingen.

Het juiste recept voor digitale revalidatiezorg

Van zorg op afstand naar blended care is een grote stap. Want waar zorg op afstand impliceert dat we onze patiënten letterlijk op afstand zetten, schetst blended care een beeld van een nieuwe manier van zorg die patiënten juist dichterbij brengt. Blended care als nieuw recept.

Van koudwatervrees in de zorgpraktijk naar toezicht op digitale zorg na corona

Kwaliteit in Zorg vroeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wat zij zag aan digitale ontwikkelingen tijdens de covid-pandemie. Wat is de waarde van die ontwikkelingen op langere termijn? Wat zijn de risico’s en hoe gaat de inspectie daarmee om in het toezicht?
Ict

Steeds meer ziekenhuizen gaan met VIPP voor digitale zorg

Ziekenhuiszorg verandert. Met digitalisering is zorg dichtbij de patiënt te leveren zodat die minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Daarnaast maakt digitalisering de juiste informatie op de juiste plek mogelijk. Een datagedreven cultuur met slim gebruik van data ondersteunt professionals en patiënten bij diagnostiek en behandeling. De programma’s Digitale Zorg en VIPP 5 ondersteunen, stimuleren en faciliteren ziekenhuizen bij deze digitale transformatie.

Zorg op afstand ook na corona van grote meerwaarde

De zorg in Nederland maakte in 2020 grote veranderingen door. Vooral op het gebied van zorg op afstand: nieuwe initiatieven kwamen in sneltreinvaart van de grond en bestaande ideeën in een stroomversnelling. Met covid als belangrijke aanjager. De pandemie bracht ook een groot en snel groeiend draagvlak onder zorgaanbieders en patiënten met zich mee.

Vitaal digitaal

In 2016 eindigde de bijdrage over de proactieve rol van burgers, patiënten en cliënten bij patiëntveiligheid in het ‘Handboek patiëntveiligheid voor medisch specialistische zorg’ met een toekomstvisie. “Een optimale co-creatie van patiëntveiligheid in 2020, waarin de burger, cliënt en patiënt een proactieve rol vervullen als partner van zorgverleners bij patiëntveiligheid, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de maatschappij.”
Ict

Meer gebruik gezondheidsapps in ggz vergt ook ontwikkeling appwijzers

De ggz-appwijzer geeft een overzicht van verschillende apps die mensen mogelijk kunnen helpen met het verbeteren van hun psychische gezondheid. De site komt tegemoet aan de behoeften van zowel zorgvragers als zorgverleners. Deze behoeften zijn in de coronatijd nog verder toegenomen, doordat er meer apps gedownload zijn. Verdere ontwikkeling van de ggz-appwijzer is nodig om overzicht te kunnen blijven bieden in het snel groeiende aantal apps en in de snelle veranderingen die apps ondergaan.
Ict

Digitale huisarts bereikt maar kleine groep patiënten

Door de coronacrisis is het gebruik van e-health enorm toegenomen, ook in de huisartsenzorg. Veel huisartsenpraktijken hebben er ervaring mee opgedaan. Uit onderzoek blijkt dat ze hiermee maar een beperkte groep patiënten bereiken.