Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwetsbare ouderen vaak verkeerd doorverwezen

Op de eerste hulp en bij de huisarts ontbreekt vaak de kennis over wat kwetsbare ouderen nodig hebben aan zorg. Hierdoor worden deze ouderen vaak onterecht verwezen naar een eerstelijnsverblijf (ELV) in verpleeghuizen. De ouderen worden hierdoor onnodig verplaatst en houden deze bedden onnodig bezet.

Dit staat in het landenrapport dat Vilans en het RIVM in augustus uitbrachten om de geleerde lessen over twee toegepaste integrale-zorg-casussen te delen met andere landen. Het landenrapport werd uitgebracht voor SUSTAIN, een internationaal onderzoeksproject om de integrale zorg voor thuiswonende ouderen te verbeteren.

Tevreden

Voor de casus ‘In één keer goed’ in de regio Arnhem werd gekeken naar twee interventies rond eerstelijnsverblijf (ELV). De eerste betrof de inzet van een verpleeghuisprofessional wanneer een huisarts iemand aanmeldt voor eerstelijnsverblijf. De tweede een verpleeghuisprofessional mee laten observeren op de spoedeisende hulp wanneer kwetsbare ouderen binnenkomen.

Vilans-onderzoeker Lian Stouthard was betrokken bij de integrale-zorg-casus in Arnhem. Cliënten waren volgens haar erg tevreden met de zorg, maar de communicatie bij de overgang van bijvoorbeeld ziekenhuis naar de thuissituatie kon beter.

Voor het landenrapport heeft Stouthard zich vooral gericht op de ervaringen met de twee interventies. Stouthard: “Wat me opviel, is dat de cliënten over de zorg zelf heel tevreden waren. Vooral de persoonlijke aandacht werd gewaardeerd en het feit dat zorgmedewerkers naar hen toekwamen. Bijvoorbeeld om te kijken hoe ze toch langer thuis konden blijven wonen.”

Meer begeleiding nodig

Bij mantelzorgers waren de ervaringen anders. Stouthard: “Ziekenhuizen hebben vaak nog niet in beeld wat er precies nodig is. Een mantelzorger hoort bijvoorbeeld: ‘uw partner kan morgen weer naar huis.’ En die denkt dan al snel: Help, wat nu? Er zou dus meer begeleiding geboden kunnen worden bij dit soort overgangen. Zodat mensen weten bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben. Het zit hem dus vooral in de communicatie bij zo’n overgang”

Daarnaast is samenwerking belangrijk bij de overgang van bijvoorbeeld het ziekenhuis naar huis. Stouthard: “Daarin is goed leiderschap onmisbaar. Bij onze interventie zat een onafhankelijk projectleider die heel bekend was in de regio, waardoor de organisaties haar vertrouwden. Leiderschap is belangrijk, want als je het samenwerken aan de organisaties zelf laat, zie je al snel dat het tweede of derde prioriteit wordt.”

Bron: Vilans

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.